Avtomobilizem
Avtomoto
10.03.2023 11:21

Deli z drugimi:

Share

DIGITUS napolni baterijo avtomobila doma ali na poti

S tem, ko so vse bolj aktualni električni avtomobili, postajajo vse bolj aktualni tudi sistemi polnjenja oziroma polnilne postaje in priključni kabli.
Foto: DIGITUS
Foto: DIGITUS

Pametne rešitve za polnjenje električnih avtomobilov in e-mobilnost v najširšem pomenu besede so teme, s katerimi se danes – hočeš, nočeš – srečujemo na vsakem koraku. Brez električne energije, shranjene v bateriji avtomobila, lahko pozabimo na vožnjo, zato mora biti polnjenje baterije zanesljivo in varno. S pravimi rešitvami lahko zagotovimo oboje in še več. Doma ali na poti.

Namesto, da v avto na bencinskih servisih dolivamo fosilno gorivo, ga lahko danes polnimo na poti ali doma – praktično kjerkoli, kjer imamo dostop do elektrike. DIGITUS ponuja vrsto rešitev za varno in hitro polnjenje električnega vozila. Naj bo prihodnost zelena.

Električni avtomobil lahko polnimo s pomočjo namenske polnilnice ali standardne električne vtičnice. Za to pa potrebujemo ustrezen polnilni kabel ali polnilnico. DIGITUS ima v svoji paleti izdelkov rešitve, da bo postopek polnjenja kar se da enostaven in prilagodljiv.

Ker se trend nedvomno pomika v smer elektrifikacije, k čemer so se zavezali tudi že mnogi proizvajalci avtomobilov, konec koncev pa tudi politika na ravni EU, moramo o tem razmišljati že danes.

Tako za električne avtomobile kot za hibride

Ko govorimo o elektrifikaciji vozil, moramo ločiti električne in hibridne avtomobile. Električne poganja izključno elektrika, hibridni se zanašajo na kombinacijo elektrike in drugega goriva, na primer bencina. Rešitve za polnjenje DIGITUS so primerne za vse električne in hibridne avtomobile, ki imajo tip 2 priključek, ki je standardiziran polnilni sistem za EU.

Scenariji polnjenja so lahko različni

Rešitve, ki jih ponuja DIGITUS, pokrivajo vsa tri pomembna področja uporabe in scenarije polnjenja električnega avtomobila:

  • Stalno, fiksno nameščene stenske polnilnice so vaša »zasebna bencinska črpalka« in vam omogočajo, da vozilo polnite doma, na vikendu, v službi … Po tem, ko strokovnjaki stensko polnilnico namestijo, je takoj pripravljena za uporabo. Za varnost je med drugim poskrbljeno z integriranim gumbom za zaustavitev v sili, odporna je na vodo, s svojo kompaktno obliko pa zasede zelo malo prostora. Polnilnica je zasnovana za trifazni napajalni priključek z vhodno napetostjo 400 V in podpira polnjenja do 11 kW s 16 A. LED-zaslon med drugim prikazuje informacijo o tem, ali je postopek polnjenja aktiven ali zaključen.
  • Polnilni kabel DIGITUS imate s seboj v vozilu. Omogoča vam prilagodljivo polnjenje na javnih polnilnih postajah, ki so temu namenjene. Tovrstni kabli so lahko ravni ali spiralni. Zmogljivost ni odvisna od oblike. Spiralni so enostavni za shranjevanje, saj jih ni treba zavijati v »klopčič«. Med polnjenjem le redko ležijo na tleh, so prožni, a jih po drugi strani zaradi njihove zasnove ne morete raztegniti do polne dolžine petih metrov. Medtem lahko ravne kable raztegnete do polne  dolžine in so zaradi strukture lažji za čiščenje.
  • Potem je tu še tretji scenarij, če na poti ni na voljo nobene polnilne postaje. V tem primeru lahko vozilo povežete s polnilnim kablom DIGITUS neposredno z običajno vtičnico. Z enostavnim pritiskom na gumb lahko nadzorujete potrebno napetost. Kabel je odporen na vodo, je enostaven za uporabo in – če ste že kdaj polnili avtomobil – ne zahteva posebnega predhodnega znanja.

Glede dolžine polnjenja bi lahko napisali celo stran, a proizvajalec pravi, da v primeru uporabe kabla, ki ga priklopite na vtičnico, za napolnjeno baterijo potrebujete od 6 do 20 ur, v primeru stenske polnilnice pa od 6 do 12 ur. Čas polnjenja se sicer razlikuje od velikosti baterije in moči. Vsekakor pa moramo vedeti, da je navedene najkrajše čase moč doseči zgolj pod optimalnimi pogoji polnjenja.

Več o DIGITUS rešitvah za polnjenje električnih vozil najdete na spletni strani www.techtrade.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TechTrade Trzin
Za več informacij so vam na voljo pri TechTrade Trzin
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TechTrade Trzin? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več