Nas in strežniki
29.11.2021 07:46
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Digitalizacija in varovanje podatkov

Varnost podatkov mora biti zagotovljena, pomembno pa je tudi, da so podatki vedno dostopni na katerikoli napravi.

Digitalna preobrazba prinaša mnoge spremembe. Spreminjajo se delovna mesta, ki postajajo mobilna, to pa ima velik učinek na naš način življenja in dela. Ob pravilni organizaciji lahko mirno zatrdimo, da so spremembe pozitivne, saj omogočajo boljšo kakovost življenja in tudi boljšo delovno učinkovitost. Vendar pa spremembe prinašajo tudi pasti. Zato je pomembno, da se spreminjanja lotimo previdno in s pravimi orodji.

Strežniki NAS Synology so pomnilniške naprave, priključene na omrežje. NAS je, kot da bi imeli svoj zasebni oblak, le da je hitrejši in cenejši. Nudi vse prednosti javnega oblaka, podatki pa so shranjeni na zasebni lokaciji, kar omogoča učinkovito zaščito pomembnih in zaupnih podatkov. Tako domačim uporabnikom kot tudi podjetjem nudijo paleto uporabnih orodij, s katerimi lahko enostavno postavijo varno hrambo za družinsko zbirko fotografij ali drugih podatkov, ki jih bodo varno in brez težav delili s prijatelji ali sodelavci.

Največ za vaš denar


Za domače potrebe zadostuje že Synology DS220j, ki ga dobite za približno 200 evrov z davkom, vanj pa lahko vgradite dva diska. Za zahtevnejše uporabnike in manjša podjetja bo dovolj nekoliko zmogljivejši model DS 220+, ki ga dobite že za 370 evrov. Če ne upoštevamo izdatka za nabavo diskov, je to edini strošek, saj je programska oprema brezplačno na voljo znotraj operacijskega sistema naprave.

Osnovni model DS220j vam omogoča sinhronizacijo podatkov, tako iz osebnih računalnikov kot tudi iz mobilnih naprav, ne glede na operacijski sistem. Aplikacija DS File, ki jo namestite na svoj pametni telefon, vam na primer omogoča samodejno varnostno kopiranje fotografij na strežnik NAS. S programom Synology Photos boste fotografiije lahko organizirali in jih delili s svojimi bližnjimi. V skupno rabo lahko daste tudi svoje kontakte ali koledar, kar bo v današnjem času uporabno tudi za družine, ne le za podjetja. Aplikacije brez težav sinhronizirajo medije v različnih digitalnih napravah in operacijskih sistemih. Za dodatno zaščito pa lahko podatke, shranjene na strežniku NAS, dodatno varnostno kopirate na katerokoli zunanjo napravo. Aplikacija za varnostno kopiranje HyperBackup je, tako kot ostali programi, brezplačno na voljo vsem uporabnikom znotraj operacijskega sistema naprav Synology.

Optimalna rešitev


Lastnikom osnovnega modela z oznako »j« je izbor primernih programov nekoliko okrnjen, s serijo Plus pa se vam odklene celoten nabor. Razlog je v tem, da nekateri programi za svoje delovanje potrebujejo zmogljivejšo strojno opremo. Zmogljivejši modeli imajo na sprednji plošči na voljo tipko, s katero lahko na primer enostavno prenesete vsebino USB diska, ki ga priključite v napravo in tako varnostno kopirate vsebino.

Med zahtevnejše sodi tudi zbirka Active Backup, namenjena varnostnemu kopiranju. Z njo boste postavili rešitev za samodejno varnostno kopiranje vašega osebnega računalnika ali katere druge naprave, ki jo želite zaščititi. Zbirka programov ponuja številne rešitve za varnostno kopiranje podatkov iz različnih virov – fizičnih in virtualnih strežnikov, osebnih računalnikov ali podatkov, ki so shranjeni v oblačnih storitvah, kot sta Office 365 in G Suite. Ne glede na to je postopek namestitve, nadgradnje ali upravljanja z rešitvijo preprost, saj je vse dostopno iz ene skupne nadzorne plošče. Že najmanjši model strežnikov NAS iz serije Plus, in sicer Synology DS 220+, podpira posnetke stanj in verzioniranje, kar omogoča učinkovito zaščito pred izsiljevalskimi napadi in drugo zlonamerno programsko opremo.

Ne glede na model, ki ga boste izbrali, vam bo na voljo še cela vrsta uporabnih programov za delo in zabavo. Postavili si boste lahko na primer svoje multimedijsko središče, saj so naprave NAS zmožne transkodirati in v živo prenašati medije v kakovosti 1080p HD ali 4K. Prav tako si boste lahko izdelali spletno stran ali postavili svoj lasten VPN strežnik, ki vam bo omogočil oddaljen in varen dostop do vaših podatkov. Več podatkov dobite na spletni strani www.xenon-forte.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Strežniki NAS Synology Xenon forte

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več