Telefoni
04.09.2012 10:32
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Deset ključnih govoric o novem mobilniku iPhone

Boste kupili novi iPhone, če bodo trgovci za 64-gigabitno različico zahtevali več kot tisočaka?
Boste kupili novi iPhone, če bodo trgovci za 64-gigabitno različico zahtevali več kot tisočaka?

Apple naj bi novi pametni mobilni telefon iPhone predstavil 12. septembra (uradne potrditve s strani podjetja iz Cupertina še ni). O njem so se doslej razpisali vsi spletni mediji, ki nekaj veljajo. Tu je seveda šlo bolj kot ne za govorice, saj podjetje Apple se o novosti še ni razjasnilo.

Da bo čakanje na novi iPhone prijetnejše, smo za vas na enem mestu zbrali 10 ključnih govoric o novincu, ki so vsaj v danem trenutku najbolj verjetne, da se bodo pokazale kot resnične.

1. Velikost zaslona

Pametni mobilni telefoni Android so že opremljeni z zasloni, ki se lahko pobahajo s 4,7-palčno (11,9-centimetrsko), 4,8-palčno (12,2-centimetrsko) in celo 5-palčno (12,7-centimetrsko) diagonalo. Ker 3,5-palčni oziroma 8,9-centimetrski zaslon zdajšnjega iPhona ni več sprejemljiv za potrošnike, bo novi skoraj zagotovo opremljen s 4,08-palčnim oziroma 10,2-centimetrskim zaslonom Retina z razmerjem stranic 16:9. Ta se bo lahko pohvalil z ločljivostjo 1.136 x 640 točk, kar pomeni, da bo zmogel natanko 326 pik na palec.

2. Zaslon »in-cell«

Novi mobilnik iPhone bo opremljen s prenovljenim na dotik občutljiv zaslonom, imenovanim »in-cell«. Medtem ko so zdajšnji grajeni iz treh plasti, bo novi imel le dve. Tu bosta zaslon s tekočimi kristali in tipala za dotik združena v eno plast. Zaradi tega bo zasloni tanjši od običajnih in bo nudil boljšo berljivost pri neposredni izpostavljenosti sončni svetlobi. To bo za nameček se cenejši.

3. Enotno kovinsko ohišje

Analitik Piper Jaffray Gene Munster je trdno prepričan, da bo novi iPhone imel enotno ohišje iz kovinskega stekla, ki je čvrstejše, bolj elastično in trdnejše od aluminija, titanovih zlitin in nerjavečega jekla. Kjer Apple ne bo uporabil kovine, bo na voljo zatemljeno steklo. Čeprav bo mobilnik s tem izgubil del čara, ki ga ima steklo, bo novost precej bolj odporna na padce in udarce.

4. Izmenljivimi objektivi

Apple je pred kratkim pridobil patent nad tehnologijo za izmenljive objektive za mobilne naprave. S tem bodo lahko uporabniki dejansko objektiv mobilnih naprav prilagodili njihovim željam in potrebam, kar doslej seveda ni bilo mogoče. To naj bi bil tudi reden od razlogov, zakaj naj bi se podjetje iz Cupertina odločilo za zadnje ohišje iz kovinskega stekla.

5. Združljivost z mobilnim omrežjem 4G

Novi iPhone naj bi nudil polno združljivost z mobilnim omrežjem četrte generacije (4G/LTE). Ta bo sprva naprodaj le onkraj luže. Na staro celino naj bi prispel šele v drugi polovici naslednjega leta. Uporabniki bodo tu lahko koristili hitrosti prenosa podatkov med 30 in 80 megabiti na sekundo.

6. Dobavljivost

Apple naj bi novi pametni mobilni telefon iPhone predstavil 12. septembra. Ta naj bi bil prvim kupcem na voljo že 21. septembra oziroma devet dni kasneje.

7. Štirijedrni procesor

Ker konkurenčni Samsung Galaxy S3 za preračunavanje podatkov uporablja štirijedrni procesor, ga bo skoraj zagotovo tudi novi iPhone. Ta bo opremljen bodisi s procesorjem A5X bodisi z A6. Štirijedni procesor bo dal novincu dovolj moči, da bo lahko kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

8. Brezstična tehnologija NFC

Novi iPhone naj bi končno prinesel podporo za brezstično tehnologijo Near Field Communication (NFC). To je nadvse logična poteza, saj je preko nje danes že mogoče kupovati koncertne vstopnice, odpirali hotelske sobe, plačevati avtobusne prevoze in še mnogo drugega. Novi iPhone bo za plačevanje storitev in blaga preko tehnologije NFC koristil namensko programsko opremo Passbook. Ta je že »vgrajena« v novi Applov mobilni operacijski sistem iOS 6.

9. Mobilni operacijski sistem iOS 6

Apple je mobilni operacijski sistem iOS 6 predstavil 11. junija letos. Novinec ima v primerjavi s predhodnikom kar 200 bolj ali manj pomembnih in opaznih dodatnih funkcionalnosti. Med njimi najdemo prenovljeno digitalno tajnico Siri, s katero je mogoče poganjati celo izbrane aplikacije in prenovljen kartografski sistem Apple Maps, ki je nadomestil dosedanjega Google Maps.

10. Mobilnik Steva Jobsa

Konec lanskega leta nas je zaradi resnih zdravstvenih težav zapustil Steve Jobs. Ta je zaradi trdovratne bolezni umrl star komaj 56 let. Kljub temu bo novi iPhone vseboval bogato paleto njegovih zamisli. Te je namreč Apple že pred časom vključil v razvoj novinca. Novi pametni mobilni telefon iPhone bo dejansko zadnji izdelek, pri razvoju katerega je sodeloval Steve Jobs.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku