Telefoni
30.11.2015 15:41
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Cortana kmalu na iOS

Zasebnost uporabnikov operacijskih sistemov Windows je vse manj zaščitena!
Zasebnost uporabnikov operacijskih sistemov Windows je vse manj zaščitena!

Microsoftova digitalna asistentka Cortana je že na voljo izbranim uporabnikov pametnih naprav iOS. V tem trenutku se izvajajo ključna testiranja saj je Microsoft Cortano ponudil v javni beta verziji. S pomočjo applove aplikacije TestFlight je storitev na voljo 2.000 uporabnikom, ki jo bodo testirali in poročali o morebitnih napakah v delovanju.

Microsoftova odločitev, da virtualno asistentko ponudi tudi na platformah iOS in Android OS je sprva poskrbela za presenečenje in hkrati začudenje. Tako kot applova Siri in Google Now, predstavlja Cortana eno izmed ključnih prednosti nove platforme Windows 10. Vendar pa so se pri Microsoftu odločili za čim širši dostop do svojih ključnih storitev ne glede na platformo na kateri se uporabnik nahaja. Pomembno je le, da namesto računalnikov Mac uporablja prenosnik ali računalnik z Windows 10 operacijskim sistemom. To hkrati pomeni, da se pri Microsoftu zavedajo, da je borba za tržne deleže na pametnih telefonih končana in pripada Applu ter Googlu.

Delovanje Cortane na iOS napravah ne bo povsem enako kot na Windows 10. Preprosti razlog za to so omejitve, ki jih Apple postavlja za razvijalce aplikacij. S tem je delovanje Cortane omejeno na tiste funkcije, ki so dostopne razvijalcem aplikacij. To hkrati pomeni, da applova asistentka Siri predstavlja zmogljivejšo alternativo za izvajanje ukazov.

Testna verzija, ki se nahaja v javni beti, uporabnikom iOS naprav ponuja možnost dodajanja opravil v koledar, nastavljanja opomnikov in pošiljanja sporočil ter e-pošte. Poudarek je na uporabi kombinacije pametne naprave iOS in Windows 10 prenosnika oziroma računalnika. Po neuradnih informacijah naj bi aplikacija bila na voljo do konca leta in sicer uporabnikom v ZDA ter Kitajski. Ostali trgi bodo najverjetneje sledili leta 2016.


Prijavi napako v članku