Poslovne rešitve
13.05.2021 10:00

Deli z drugimi:

Share

Neomejen uspeh z neomejenim budgetom

S strategijo neomejenega budgeta spletni oglasi ne poznajo meja.
S strategijo neomejenega budgeta spletni oglasi ne poznajo meja.

Pričnimo ta blog z vprašanjem. Menite, da je pri oglaševanju strategija neomejenega budgeta najboljša odločitev?

Mi pravimo, da to absolutno drži. Neomejen budget namreč omogoča neomejen pritok dohodka v vašo denarnico. Vas zanima več? 

Razlago najbolje ponazorimo z primeri dveh podjetij.

Podjetje A ima mesečno zastavljen budget 10.000 € za oglaševanje na Facebooku. Strošek oglaševanja, ki si ga lahko privoščijo na posamezno naročilo (angl. cost per order ali CPO) je 10 €. Ko oglaševalci spremljajo rezultate oglasov, izklopijo vsak oglas, ki ima CPO višji od 10 €, uspešnim oglasom pa budget povečajo. Ne glede na rezultate vseeno vsak mesec ostanejo znotraj svojega določenega budgeta. To pomeni, da četudi oglasi nimajo dobrih rezultatov, podjetje vseeno porabi 10.000 €. Po drugi strani pa v primeru noro uspešnih oglasov in zelo ugodnega CPO-ja oglaševalci nikoli ne porabijo več kot 10.000 € zato jim extra zaslužek pravzaprav ni dostopen. Če je npr. njihov povprečni CPO 10€, lahko na mesec ustvarijo maksimalno 1000 naročil. Škoda, če vprašate nas.

OK, čas za podjetje B. Tudi njihov ciljni CPO je 10 € in pozorni so, da jim oglasi ne uidejo iz nadzora. Edina razlika je, da nimajo določenega mesečnega budgeta. Uporabljajo strategijo neomejenega budgeta. To pomeni, da oglasom, ki ustvarjajo dobiček višajo budget vse dokler se rezultati ne obrnejo. Rezultat je mnogo višja prodaja, ki v primeru uspešnih oglasov pravzaprav nima zgornje meje.

Računalniške-1

Vidite razliko? Če se ponudi priložnost za zaslužek, jo je vedno potrebno izkoristiti, čeprav to pomeni, da tvegate. Saj veste, kdor riskira, ta profitira.

Pri performance oglaševanju, kjer so rezultati direktno merljivi, je omejevanje budgeta praktično nesmiselno. Če svoj proračun omejite, omejite tudi vaš zaslužek. Predstavljajte si, da imate možnost 20 € bankovce kupiti za 10 €. Jih ne bi želeli kupiti čimveč? Ali bi rekli, da vam mesečni proračun dovoljuje, da zapravite le 100 € in boste vzeli le 10?

Ciljni ROAS in CPO

Ne moremo mimo strategije neomejenega budgeta brez da bi omenili ROAS in CPO – metriki, ki ju oglaševalci najpogosteje uporabljajo za merjenje uspeha. Če nimate zastavljenih ciljnih vrednosti za ROAS in CPO pravzaprav ne morete vedeti, kdaj ustvarjate dobiček in izgubo. Z drugimi besedami: odločitve morate sprejemati na podlagi rezultatov in ne občutkov. Ko glede na svoje ciljne vrednosti najdete oglase, ki so dobičkonosni, jim lahko višate budget, dokler se to ne spremeni.

Predstavljajte si, da je ciljni ROAS ali CPO (katerokoli vrednost boste izbrali) vaš varnostni jopič. Ne glede na to, koliko budgeta zapravite, boste vedno točno vedeli, če ustvarjate dobiček, ker boste spremljali vašo ciljno vrednost.

Zakaj strategija neomejenega budgeta deluje? Ker nimate zastavljenega zneska, ki ga lahko na dan ali na mesec porabite, niste omejeni navzgor ali navzdol. To pomeni, da v primeru slabših rezultatov lahko ustavite porabo in prihranite budget, v primeru boljših rezultatov pa v oglase vložite več denarja in povečate dobiček. Fleksibilnost je ključnega pomena in oglaševalci, ki dosegajo velike uspehe, so se spremembam sposobni hitro prilagoditi.

Torej, ste pripravljeni narediti korak naprej in poskusiti neomejen budget? Če je odgovor ja, vam svetujemo, da preverite orodje ROAS monster, ki bo vse vaše rezultate ovrednotilo glede na vaš ciljni ROAS in CPO in vam omogočilo, da v vsakem trenutku točno veste, kje ustvarjate dobiček in kje izgubo. Tako se boste lahko podali na pot do neomejenega budgeta samozavestno in brez skrbi.

Več na www.roasmonster.net


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
ROAS CPO ROAS monster


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178