Poslovne rešitve
05.03.2021 09:06
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Performance oglaševanje s pametnimi cilji: ROAS in CPO

Analiza rezultatov zagotovo ni najbolj razburljiv del spletnega oglaševanja, toda kako veste, ali so vaši oglasi zares uspešni?
Uresničite marketinške cilje z orodjem ROAS monster.
Uresničite marketinške cilje z orodjem ROAS monster.

Če po urah in urah brskanja po različnih metrikah še vedno niste prepričani, ali vaše kampanje ustvarjajo dobiček ali izgubo, ste ta čas zapravili zaman.

“Zapravili smo 8 € na naročilo, kar se mi zdi kar dober rezultat.” Se želite pri vašem poslu res zanašati na občutek?

Če vodite spletno trgovino in glavnino dobička zaslužite s spletnim oglaševanjem, so prvi korak jasno zastavljeni cilji. Ti vam bodo pomagali uspešne oglase ločiti od neuspešnih. Če vaše izdelke prodajate na več spletnih trgovinah ali celo v več državah, se lahko hitro izgubite v morju oglasov, zato so jasno zastavljene meje še pomembnejše.

O kakšnih ciljih govorimo?

Pri performance marketingu za cilj običajno uporabljamo metriki ROAS (angl. return on ad spend) ali CPO (angl. cost per order). Ciljni ROAS in ciljni CPO vsake trgovine ali celo izdelka vam pomagata ugotoviti, ali ustvarjate dobiček ali izgubo.

Vrnimo se na začetek.

Kaj je ROAS?

ROAS ali donosnost oglaševanja (angl. return on ad spend), je marketinška metrika, ki vam pove, koliko vaše podjetje zasluži za vsak euro, porabljen za oglaševanje. Višji kot je ROAS, večji je vaš dobiček. Če boste določili ciljni ROAS, boste lahko natančno ocenili uspešnost vaših oglaševalskih kampanj in njihov prispevek h končnim prodajnim rezultatom.

Če spremljate ROAS, lahko hitro ocenite, kateri oglasi so uspešni in kateri ne, kar bistveno pospeši optimizacijo (izklop oglasov, višanje budgeta ipd.) in vam pomaga razumeti, od kod prihaja večina vašega dobička.

Kaj je CPO?

CPO ali cena na naročilo (angl. cost per order) vam pove, koliko oglaševalskega budgeta porabite za eno naročilo. Nižji kot je CPO, višji je vaš dobiček. Če boste določili ciljni CPO, boste natančno vedeli, kateri oglasi in kampanje so dobičkonosni in kateri ne. To pomeni, da lahko oglasom, ki imajo CPO pod ciljnim, dvignete budget in tako ustvarite več naročil, ki še vedno ustvarjajo profit. Večja kot bo količina naročil, več dobička boste ustvarili, zato se ne bojte višanja budgeta uspešnih kampanj.

Za lažjo predstavo si oglejmo primer.

Scenarij 1: Vaš ciljni CPO je 10 €. Trenutno imate aktivno kampanjo, ki ima CPO 5 € in v povprečju ustvari 100 naročil na dan. Ker je trenutni CPO za kar 5 € nižji od ciljnega, vam dnevno ostane 500 €. Ni slabo.

Scenarij 2: Kampanji iz scenarija 1 dvignete budget in CPO se posledično poviša na 7 € (kar je še vedno pod ciljno vrednostjo), število naročil pa se iz 100 poveča na 500 na dan. Ker ste še vedno 3 € pod ciljno vrednostjo, ste dnevno prihranili 1500 € budgeta za oglase.

Razlika je očitna. Zgornji primer dokazuje, da lahko z jasno zastavljenimi cilji natančno ocenite, koliko ste zapravili, prihranili in zaslužili. Poleg tega takoj najdete kampanje, katerim lahko povišate budgete, kar je eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri performance marketingu. Večina spletnih trgovin ustvari največ dobička pri prodaji velikih količin, kar dosežejo z dvigom budgetov. Če budget povišate, brez da bi se prej prepričali, ali ste na zeleni veji, boste na koncu morda utrpeli izgubo.

Zdaj razumete, zakaj sta ciljni ROAS in CPO tako pomembna?

Ne skrbite, če se v svetu analitike počutite izgubljeni – niste edini. Včasih je težko ves čas spremljati vse rezultate. Če se vam zdi, da potrebujete pomoč, preizkusite ROAS monster. Orodje, ki razvrsti vaše rezultate glede na vaše cilje in vam točno pokaže, kje ustvarjate dobiček in kje izgubo. To še ni vse. Ima še 15 dodatnih naprednih funkcij, ki so bile razvite posebej za spletne trgovce, ki želijo izboljšati svoje prodajne rezultate. Če vas zanima več, skočite na spletno stran roasmonster.net.

Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več