Triki in nasveti
06.06.2016 12:28
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Cele dneve pred ekrani? Uporabite te nasvete – oči vam bodo hvaležne!

Tehnologija je dandanes vpeta v vsakdan modernega življenja, kar nosi določene posledice, ki vplivajo na naše zdravje. Računalniki, pametni telefoni, televizije, tablice in ostala tehnologija, ki nas sili v to, da jo gledamo in s tem naše oči postavljamo pred velik stres. Samo pomislite kaj točno v tem trenutku počnete?
Cele dneve pred ekrani? Uporabite te nasvete - oči vam bodo hvaležne!
Cele dneve pred ekrani? Uporabite te nasvete - oči vam bodo hvaležne!

Če torej delate v službi, kjer je računalnik prisoten ves delovni dan, vam je najverjetneje znan občutek razdraženih in utrujenih oči ob koncu dneva. Pojavijo se glavoboli, dvojni vid, suhe (rdeče) oči in slika kar naenkrat postaja nekako zamegljena. Vsi ti simptomi sovpadajo v sindrom računalniškega vida, ki recimo v ZDA “napada” več kot 60% vseh Američanov. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je že dve uri pred ekranom dovolj, da lahko govorimo o tveganju. Zdaj pa pomislimo kakšne so lahko posledice 8-urne izpostavljenosti “nujnemu zlu” modernega časa.


Dalj časa kot ponavljamo tovrstno početje, ki očem predstavlja neizmeren stres, večje so lahko posledice. Poleg tega se sindroma računalniškega vida pogosteje pojavi pri ljudeh, ki že imajo težave z očmi. Na srečo obstaja nekaj stvari, ki jih strokovnjaki svetujejo za minimiziranje nevarnosti in potencialnega škodovanja celodnevne interakcije z ekranom.


Očesni center Morela okulisti svetuje, da ob uporabi računalnika:

  • Prostor zasenčite.

  • Ne uporabljajte premočnih žarnic.

  • Nastavite večjo kontrastnost med ozadjem zaslona in ikonami na njem, optimizirajte velikost črk in uporabljajte kombinacijo črnih črk na beli podlagi.

  • Zaslon postavite tako, da ne povzroča bleščanja in odsevov.

  • Pri uporabi očal se priporočajo stekla z antirefleksno zaščito.

  • Uporabljajte kontaktne leče iz materialov, ki zadržujejo vlažnost in omogočajo visoko prepustnost kisika. Prostor prezračite, zrak v njem naj ne bo presuh, če pa to ni mogoče, si lahko pomagate s kapljicami za suhe oči.

  • Redno počivajte. Odmore lahko izkoristite tudi za izvajanje vaj za oči. Tako poskrbite, da se očesne mišice sprostijo in napetost popusti.


Prijavi napako v članku