Prenosni računalniki
28.10.2012 09:11

Deli z drugimi:

Share

Če se novi MacBook Pro pokvari, ga lahko vržete stran

Tako popravilo kot nadgradnja novega prenosnika MacBook Pro nista mogoča!
Tako popravilo kot nadgradnja novega prenosnika MacBook Pro nista mogoča!

Na spletu še vedno odmeva nedavna predstavitev prenovljenega prenosnega računalnika MacBook Pro s 13-palčnim oziroma 33-centimetrskim zaslonom. Apple ga je namreč opremil z zaslonom Retina zavidljive ločljivosti 2.560 x 1.600 slikovnih točk. Ta je kar 4-krat večja od ločljivosti zaslona njegovega predhodnika. Delne posodobitve je bila deležna tudi strojna oprema.

Medtem ko je novi prenosni računalnik MacBook Pro med uporabniki požel veliko pohval, so ga strokovnjaki spletnega portala iFixit označili kot nepopravljivega. To pomeni, da ko prenosniku poteče garancijska doba in se ta pokvari, ga lahko uporabnik le še zavrže. Apple je novost namreč zasnoval na način, da v njem ni praktično ničesar, kar bi lahko popravili, zamenjali ali nadgradili.

Podjetje Apple je pri novincu že dostop do strojnih komponent zaščitilo z nestandardnimi vijaki. Tudi če uporabnik uspe pridobiti namenski izvijač, kaj veliko s tem ne bo pridobil. Ker je Apple v nove prenosnike MacBook Pro vgradil nestandarden pogon Solid State, vsaka nadgradnja odpade. Povsem enako velja za baterijo. To je zaradi uporabe močnega lepila praktično nemogoče odlepiti brez poškodb. Pomnilniki so za nameček »spojeni« z osnovno ploščo, zaslon pa je praktično nemogoče razstaviti.

Ker so možnosti za popravilo prenovljenega Applovega prenosnega računalnika MacBook Pro precej majhne, so mu strokovnjaki spletnega portala iFixit dodelili oceno 2 (od 10 možnih). To v praksi pomeni, da je izdelek, ko se enkrat pokvari, praktično nepopravljiv. Poleg tega so vse kasnejše nadgradnje onemogočene.

Vas zanima več iz te teme?
Apple prenosni računalniki

Prijavi napako v članku