Računalništvo, telefonija
08.02.2018 06:20
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

CD plošče bodo kmalu zgodovina

CD plošče bodo kmalu zgodovina
CD plošče bodo kmalu zgodovina

Zgoščenka (kratica CD, angleško Compact Disc, kompaktni disk) je optični disk, ki ga uporabljamo za zapisovanje digitalnih podatkov. V osnovi je bil razvit za shranjevanje digitalnega zvočnega zapisa. Zgoščenke so prišle na trg leta 1983 in se kmalu uveljavile med kupci, povpraševanje po njih pa zadnja leta strmo pada. Medtem ko je v Sloveniji zgoščenke še vedno mogoče kupiti v številnih trgovinah, jih v Združenih državah Amerike kmalu ne bo več.

Velika trgovska veriga Best Buy namreč od prvega julija letos ne bo več prodajala zgoščenk kot nosilcev zvoka, takoj za tem pa jim bodo sledile še druge trgovine. Pri podjetju Target razmišljajo celo o spremenjenih pogojih poslovanja, kjer bi stroške neprodanih nosilcev zvoka zaradi zelo nizkega povpraševanja nosili kar založniki. To bo založnike seveda prisililo v spremembo politike prodaje glasbe, saj zgoščenke žal ne prinašajo več dobička.

Kdaj so bodo CD-ji dokončno poslovili iz vsakdanje uporabe je trenutno težko napovedati. Ker pa tehnologija napreduje s svetlobno hitrostjo, verjamemo, da se bo to zgodilo že v prihodnjih nekaj letih. Čez nekaj let jih bomo morda našli le še na manj razvitih trgih, kjer so CD-ji zaradi slabe internetne infrastrukture še vedno dobrodošli.


Prijavi napako v članku