Računalništvo, telefonija
01.03.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Brez backupa? Ostali boste tudi brez klobas!

Verjetno se zavedate, da so danes podatki, ki jih producirate in obdelujete pravzaprav največ vreden kapital vašega podjetja.
Brez backupa? Ostali boste tudi brez klobas!
Brez backupa? Ostali boste tudi brez klobas!

“Stati inu obstati” bi morala biti vaša mantra. In varnostno kopiranje (backup po domače) je danes eden izmed najbolj pomembnih stebrov v firmi, na katerem stoji ali pa pade vse vaše podjetniško naprezanje. Kaj sploh je varnostno kopiranje.

3 kopije, 2 medija, vsaj 1 kopija zunaj ali drugače: 3-2-1

Tale naslov naj čim dlje časa ostane v glavi. Za to, da je backup kar najbolj optimalno zastavljen, potrebujete:

  • vsaj 3 kopije pomembnih podatkov,
  • na vsaj 2 različnih medijih in
  • vsaj 1 kopija mora biti zunaj podjetja.

Po priporočilih je idealno, če je ta zunanja kopija na drugi tektonski plošči. Slovenski strokovnjaki v firmah, ki imajo lastne podatkovne centre pravijo, da je temu slednjemu zadoščeno že, če imate en podatkovni center v Ljubljani, drugega pa v Mariboru.

Ostali so brez klobas in vse zgodovine

Okej, imate rezervne kopije in to narejene po “best practice” principu 3-2-1. Je to dovolj? Ne, če ste ostali pri tem, potem nimate “za burek”, kot bi rekli naši nekdanji južni bratje. Ta burek je lahko zelo dobesedno mišljen, ali pa za klobaso, boste videli v nadaljevanju. Zakaj klobase v backup temi?

Tu je en primer katastrofalnega dogodka. Prvič: ker je omenjena firma ostala praktično brez upanja. In drugič: ker so jo strokovnjaki podjetja Anni uspeli rešiti pred propadom.

To, da imajo dežurno službo itak veste, in da jih pogodbene stranke lahko pokličejo prav tisti trenutek, ko nekaj res zaškripa, je tudi jasno. Ena od teh “panik” je, pri takrat še potencialni stranki, nastala, ko so ob šestih zjutraj v službo pričeli prihajati prvi mesarji. Dejstvo, da se niso mogli “štempljati”, še ni bil razlog za preplah. Prava panika pa je nastala, ko niso mogli izdelovati klobas. Njihovi živilski tehnologi niso več videli receptur. Eden izmed režijskih delavcev, ki se malce bolj spozna na informacijsko tehnologijo, je s hitrim razmislekom in nekaj enostavne diagnostike prišel do edinega logičnega zaključka: “Nič ne dela. Crknil je server! O, šit!”

Čeprav velja, da informatiki zelo neradi slišijo besedno zvezo “nič ne dela”, je postavil čisto pravo diagnozo.

“Okej, koga naj kličemo?” Nekdo je pomislil na Anni.

“Ali imate backup?” je bilo prvo vprašanje.

“Seveda. Firma, ki je v preteklosti skrbela za nas, nam je vse uredila.”

Kakšno je bilo stanje na terenu?

Strežniška omara, postavljena nekje na hodniku pod stopniščem, vodovodne in toplovodne cevi sumljivo blizu omare, omara polna prahu. Že samo to troje je lahko odlično izhodišče za nov zapis.

Kaj pa backup, na katerega so prisegali? Seveda, v še bolj zaprašenem kotu strežniške omare je stala DAT enota. Vanjo gredo, če verjamete ali ne, kasete z magnetnim trakom. No, s tem ni še nič narobe – podatkovni mediji z magnetnim trakom se še vedno uporabljajo v podjetjih, čeprav so vedno bolj redki.

Že obilica prahu v omari je bila slab znak. Že kmalu so videli, da se tudi DAT enoti pozna, da kaseta ni bila zamenjana že kar nekaj časa. Vse reže so bile namreč polne prahu. Ko pa še SCSI kabel ni bil priključen na strežnik, je umrlo še tisto upanje, ki pregovorno umira zadnje. Na strežniku pa niso bili samo recepti za njihove prehrambne produkte, tam so umirali tudi vsi dopisi, elektronska pošta, pa računovodska aplikacija z vso več kot 20-letno zgodovino podjetja, skratka vse, kar sodobno podjetje shranjuje …

Sistemci so res super fantje in so zelo iznajdljivi, a čudežev seveda ne znajo delati …

… ampak včasih smo vseeno skoraj na meji čudežev

“Strežnik za klobase” je, kakopak, takoj izpisal na zaslonu, da je prišlo do popolne odpovedi nekaj diskov. Rezervnih kopij torej ni bilo in tudi do podatkov na DAT kasetah se ni dalo. Kasneje se je izkazalo, da so se podatki zadnjič kopirali nanje pred štirimi leti in takrat (ali pa nekje vmes), je še kabel odpadel.

Pobrali so diske iz strežnika in jih odnesli v naš Annijev laboratorij za reševanje podatkov (www.kotar.si).

Vse podatke so dobili nazaj. Zaključek te zgodbe? Dobili so nov strežnik, sodoben strežniški operacijski sistem in, kar je najpomembnejše, recept za klobase. Še danes so Annijeva stranka.

Več preberite na anni.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404