Računalništvo, telefonija
25.12.2016 06:50
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo za drone kmalu potrebovali poseben izpit?

Zaradi ogrožanja varnosti bi lahko bili lastniki dronov zaprti do pet let!
Zaradi ogrožanja varnosti bi lahko bili lastniki dronov zaprti do pet let!

Leteči droni se trenutno uporabljajo kot orodje za zabavo posameznikov (predvsem mlajših) in za vohunjenje nad tem oziroma spremljanje, kaj počnejo sosedi. Ker pa vsi niso vešči upravljanja tovrstnih naprav, ne preseneča, da se je samo v Veliki Britaniji v letu 2016 skupno zgodilo že več kot 50 incidentov. Zaradi tega britansko Ministrstvo za promet razmišlja o tem, da bi v Veliki Britaniji uvedli tako obvezen register imetnikov dronov kot tudi obvezen izpit zanje.

V register imetnikov dronov bi se morali vpisati vsi, ki razpolagajo z dronom težjim od 250 gramov, saj so ti glavni krivci za večino nesreč, ki se končajo z materialno škodo ali v najslabšem primeru celo s poškodovanimi osebami. Zaradi tega bo za lastnike teh dronov čakal še obvezen preizkus znanja. Ta bo sestavljen iz poznavanja osnovnih pravil za varno letenje, medtem ko bo za poklicne pilote obvezen obsežen preizkus znanja. Droni bi lahko bili celo opremljeni s posebnimi identifikacijskimi čipi, ki bi lokalnim oblastem omogočili spremljanje lokacije dronov. S tem bi bili lastniki obveščeni, v koliko bi njihovo leteče plovilo zaščo v varovano območje.

Kazni za neprijavljene drone in za nelegalno letenje bodo precej večje od preračunanih tri tisoč evrov, koliko je danes največja zagrožena kazen v teh primerih. Za tiste, ki bodo s svojimi droni ogrožali varnost drugih udeležencev, pa bo predvidena zaporna kazen za največ pet let.


Prijavi napako v članku