Računalništvo, telefonija
29.04.2016 06:49

Deli z drugimi:

Share

Bomo podatke kmalu shranjevali kar v DNK?

Shranjevanje podatkov v DNK bo v prihodnosti cenejše od digitalnih naprav, ki jih poznamo danes.
Shranjevanje podatkov v DNK bo v prihodnosti cenejše od digitalnih naprav, ki jih poznamo danes.

Twist Bioscience je ameriško podjetje s sedežem v San Franciscu, ki proizvaja sintetične molekule DNK, njihov izdelek pa je cenjen celo med tehnološkimi giganti. Njihova najnovejša stranka pa je pritegnila veliko medijske pozornosti, saj gre za podjetje Microsoft. To je od podjetja Twist Bioscience kupilo za kar preračunanih 8,9 milijonov evrov sintetičnih molekul DNK, ki jih bodo uporabili za shranjevanje podatkov v digitalni obliki.

DNK ima pred tradicionalnimi mediji za shranjevanje podatkov precej prednosti. Tega je namreč mogoče enostavno kopirati, hkrati pa je obstojen tudi na veliko daljše časovno obdobje. Seveda ima DNK tudi svoje slabosti, poleg počasnosti pa so najbolj moteče številne napake. Prav tako podatkov ni mogoče prepisovati, kar pa pri tako velikih kapacitetah (do ene milijarde terabajtov za gram) sploh ni ovira.

Cene naprav za zapisovanje podatkov v DNK so za enkrat še povsem nekonkurenčne, vendar le-te v zadnjih letih drastično padajo, kar pomeni da lahko že v bližnji prihodnosti pričakujemo popolno komercializacijo omenjene tehnologije. Morda bo preboj na tem zelo obetavnem področju uspel ravno podjetju Microsoft.


Prijavi napako v članku