Računalništvo, telefonija
13.01.2020 07:43
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo mlajšim od 21. let prepovedali uporabo mobilnih telefonov?

Mobilni telefoni bi morali biti dostopni le starejšim od 21 let.
Mobilni telefoni bi morali biti dostopni le starejšim od 21 let.

Dobri in predvsem odgovorni vozniki vedo, da je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo zelo nevarno početje. Če pri vožnji tipkamo ali beremo kratka sporočila SMS, namreč od vozišča vsakič umaknemo pogled za okoli pet sekund. Če na primer vozimo s hitrostjo 65 kilometrov na uro pomeni, da v tem času prevozimo kar 90 metrov oziroma celotno dolžino nogometnega igrišča. Zato ne preseneča podatek, da imamo pri pisanju kratkih sporočil SMS kar 23-krat večjo možnost, da povzročimo prometno nesrečo, kot če tega ne počnemo.

V Sloveniji je stanje na področju uporabe mobilnih telefonov med vožnjo zelo slabo. Pred časom opravljena raziskava s strani Agencije za varnost prometa, v kateri je sodelovalo tisoč voznikov, je namreč pokazala, da mobilne telefone med vožnjo uporablja kar 75 odstotkov anketiranih voznikov. Tri četrtine anketirancev med vožnjo telefonira, ena tretjina jih pregleduje socialna omrežja in skoraj desetina jih uporablja mobilni telefon za poslušanje glasbe ali navigacijo. Ker je podobno tudi v Združenih državah Amerike, je nek senator predlagal, da bi mlajšim od 21. let preprosto prepovedali uporabo mobilnih telefonov, tako kot to velja za alkohol, cigarete in orožje. Senator je namreč prepričan, da so mladi niso dovolj odgovorni za uporabo telefonov.

Če bi bil predlog ameriškega senatorja sprejet, bi morali biti kršitelji kaznovani s preračunanimi 900 evri denarne kazni ali do enoletnim zaporom. Številni so sicer prepričani, da tak zakon v Združenih državah Amerike ne bo nikoli sprejet. Senator pa je s predlogom verjetno le želel opozoriti na problematiko uporabe pametnih mobilnih telefonov med vožnjo in posledice, ki zaradi tega lahko nastanejo.


Prijavi napako v članku