Računalništvo, telefonija
15.12.2011 06:01

Deli z drugimi:

Share

Bodo hekerji v prihodnosti okuževali naše možgane?

Je biohekanje le še vprašanje časa?
Je biohekanje le še vprašanje časa?

Hekanje v bližnji prihodnosti naj ne bi bilo več omejeno le na elektronske in računalniške naprave. Mnogi znanstveniki so namreč prepričani, da se bo vdiranje v sisteme kmalu »spremenilo« v udiranje v človeške možgane, telo in vedenje. Tu naj bi šlo za biohekerje, ki naj bi napade izvajali s pomočjo genetsko spremenjenih in vnaprej programiranih bakterij.

Čeprav se biohekanje sliši kot znanstvena fantastika, to žal ni več tako oddaljeno od nas, kot se morda zdi. Agenti mednarodne organizacije kriminalistične policije Interpol in uslužbenci Združenih narodov so namreč prepričani, da je današnji biokriminal že na enaki stopnji kot je bil leta 1980 računalniški kriminal. Ti namreč že opažajo, kako se grožnja napada z biohekanjem iz leta v leto povečuje. Žal ta ne narašča linearno s časom ampak eksponentno.

Medtem ko se pred računalniškim kriminalom zavarujemo s protivirusnimi programi in drugimi zaščitnimi mehanizmi, obramba pred biohekanjem ne bo tako enostavna. Znanstveniki ocenjujejo, da bi se pred biokriminalom lahko ubranili le tako, da bi se zoper določeno »okužbo« cepili. Vsako nova bio škodljiva koda v »obtoku« bi zahtevala ponovno cepljenje. Morda se to zdi smešno, vendar znanstveniki opozarjajo, da se sintetična biologija že sedaj razvija veliko hitreje od računalniške. Zaradi tega naj bi bilo kmalu mogoče 100 milijonov let dolg evolucijski proces v laboratoriju zaključiti v letu dni. Se potemtakem že moramo pripraviti na najhujše?Prijavi napako v članku