Računalništvo, telefonija
09.03.2019 07:56

Deli z drugimi:

Share

Bo Mediatek s tem procesorjem zavladal trgu mobilnih telefonov?

Novi mobilni procesor podjetja MediaTek bo izdelan s pomočjo 7-nanometrske tehnologije in bo podpiral omrežje 5G.
Novi mobilni procesor podjetja MediaTek bo izdelan s pomočjo 7-nanometrske tehnologije in bo podpiral omrežje 5G.

Podjetje MediaTek se vse bolj uveljavlja na področju mobilnih naprav, saj so njegovi procesorji precej cenejši od konkurenčnih, a nudijo enako če ne boljšo zmogljivost. To nedvomno drži tudi za njihov najnovejši mobilni procesor Helio P90, saj ponuja nadvse zanimive napredne možnosti, namenjen pa je pametnim mobilnim telefonom srednjega cenovnega razreda. Novost je izdelana s pomočjo 12-nanometrskega proizvodnega procesa, pri čemer sta tu na voljo dve zmogljivi procesorski sredici Cortex-A75 frekvence 2,2 gigahercev in kar šest energijsko varčnejših procesorskih jeder Cortex-A55 frekvence dveh gigahercev. Za grafične vsebine pa skrbi vgrajena grafična enota PowerVR GPU GM9446 podjejta Imagination Technologies, ki je za okoli 15 odstotkov zmogljivejša od predhodnice. Umetna inteligenca vgrajena v procesor MediaTek Helio P90 pa je štirikrat zmogljivejša od tiste, ki jo najdemo v njegovem predhodniku (Helio P70).

Ker pa konkurenca nikoli ne počiva, so pri podjetju MediaTek že napovedali pričetek razvoja novega procesorja, ki bo temeljil na osnovi pravkar predstavljenega modela Helio P90, a ga bo v marsičem prekašal. Novost bo namreč izdelana s pomočjo 7-nanometrskega proizvodnega procesa, kar pomeni, da bo v primerjavi z zdajšnjim modelom porabila manj električne energije, a bo precej zmogljivejša, in sicer tako pri preračunavanju podatkov kot pri izrisu grafičnih vsebin. Novi procesor podjetja MediaTek bo namenjen pametnim telefonom višjega cenovnega razreda, saj bo med drugim podpiral celo mobilna omrežja 5G, ki bodo letos nedvomno postala hit letošnjega leta na področju mobilne telefonije v številnih državah širom sveta.

Ker bo podjetje MediaTek kot prvo ponudilo v prodajo relativno poceni mobilni procesor s podporo mobilnemu omrežju 5G, je zanimanje za novost veliko. Zato obstaja zelo velika verjetnost, da bo z njim opremljeno veliko število pametnih mobilnih telefonov, vključno tistih višjega cenovnega razreda.


Prijavi napako v članku