Programska in razvojna orodja
12.03.2013 15:50
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Google Maps v Evropi kmalu prepovedan?

Uporaba kartografskega sistema Google Maps bi lahko bila kmalu prepovedana v Nemčiji, saj naj bi računalniški gigant z njim kršil Microsoftov registriran patent. Podjetje iz Redmonda bi lahko od evropskih inštitucij seveda zahtevalo celo prepoved uporabe priljubljene storitve na celotnem ozemlju Evropske unije.
Nemški sodni senat bo o usodi kartografskega sistema Google Maps v Nemčiji odločil najpozneje do konca junija.
Nemški sodni senat bo o usodi kartografskega sistema Google Maps v Nemčiji odločil najpozneje do konca junija.

Kartografski sistem Google Maps je med uporabniki osebnih računalnikov in mobilnih naprav še vedno zelo priljubljen, saj je kot nalašč za enostavno navigacijo, pregledovanje terena in iskanje poti, ko se izgubimo. Zadnji dogodki pa žal kažejo na to, da bi priljubljena spletna storitev lahko bila kaj kmalu prepovedana najprej v Nemčiji in nato še v preostalih državah Evropske unije. Razlog za to tiči v patentnem sporu med podjetjema Google in Microsoft v Nemčiji, pri čemer naj bi bil nemški sodni senat bolj naklonjen slednjemu.

Microsoft v sodnem sporu obtožuje podjetje Google kršitve patenta št. EP0845124 (http://goo.gl/5Gcqe), ki se nanaša na računalniške sisteme za prepoznavo lokalnih virov in načinov izmenjevanja (ang. Computer system for identifying local resources and method therefor). Če bodo nemški sodniki podjetje Google spoznali za krivega kršitve omenjenega patenta, bo moral računalniški gigant uporabnikom v Nemčiji onemogočiti dostop do kartografskega sistema Google Maps. Microsoft bi nato lahko seveda zahteval prepoved uporabe priljubljene storitve na celotnem ozemlju Evropske unije.

Nemško sodišče naj bi o sporu med podjetjema Google in Microsoft odločilo predvidoma v juniju. Podjetje iz Redmonda bi lahko podobno tožbo zoper računalniškega giganta kmalu vložilo še na ameriško sodišče, saj je enak patent registriralo tudi v ZDA (http://goo.gl/43fCD).

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku