Računalništvo, telefonija
14.11.2018 06:16
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Blu-ray optične zgoščenke še niso rekle zadnje

Nova optična zgoščenka Blu-ray BDXL podjetja Sony lahko shrani do 128 gigabajtov podatkov.
Nova optična zgoščenka Blu-ray BDXL podjetja Sony lahko shrani do 128 gigabajtov podatkov.

Optična zgoščenka Blu-ray (imenovan tudi BD) je namenjen shranjevanju večje količine podatkov in visoko ločljivih videov, zgoščenka pa je bila poimenovana po vijoličnomodrem žarku laserja za zapisovanje in branje. Prva optična zgoščenka Blu-ray je bila sicer predstavljena že leta 2006, nanjo pa je bilo mogoče shraniti 25 gigabajtov podatkov. Nekoliko kasneje so se na trgu pojavile še zgoščenke kapacitee 50 gigabajtov in 100 gigabajtov, pri podjetju Sony pa so pred kratkim presenetili s povsem novo optično zgoščenko Blu-ray kapacitete kar 128 gigabajtov.

Nova optična zgoščenka Blu-ray podjetja Sony je opremljena z oznako BDXL, kapacitete 128 gigabajtov pa je inženirjem uspelo doseči z uporabo dodatnega podatkovnega sloja, kar pomeni, da jih je skupaj kar štiri. Poleg tega je hitrost zapisovanja precej hitrejša kot pri sorodnih izdelkih, saj lahko na novinca zapisujemo kar štirikrat hitreje od primerljivih rešitev. Poleg tega je površina novosti nadvse odporna, kar pomeni, da lahko nanjo pišemo, tiskamo ali lepimo nalepke.

Nova optična zgoščenka Blu-ray BDXL podjetja Sony je na voljo v paketih z eno, trema ali petimi zgoščenkami. Za en pogon je v Združenih državah Amerike treba odšteti okoli preračunanih 11,6 evrov, za paket s tremi oziroma petimi zgoščenkami pa je treba odšteti okoli preračunanih 30,2 evrov oziroma preračunanih 47 evrov.


Prijavi napako v članku