Programska in razvojna orodja
07.11.2010 09:08
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Blender – močna platforma za 3D modeliranje

Blender - močna platforma za 3D modeliranje
Blender - močna platforma za 3D modeliranje

Kdor se je kadarkoli ukvarjal s 3D modeliranjem, prav gotovo ve da to vsekakor ni enostavno opravilo. Če želimo postati strokovnjak za vse bolj znane programskega pakete, to zahteva čas, potrpljenje, veliko vzponov in padcev. Blender je orodje, ki se veliko ne razlikuje od ostalih, le v tem da je popolnoma brezplačen. Omogoča vam torej, da se brezplačno poskusite z izzivi računalniško kreiranih umetnin.

Če vas to področje zanima, bo Blender več kot odlična izbira. Zakaj nebi poskusili nekaj novega, brez da bi za to morali odšteti velike denarje. Blender je popolnoma brezplačen, medtem ko imajo aplikacije, kot so 3D Studio Max ali Cinema4D zelo visoke cene. Blender morda res nima vsega, kar imajo komercialni programi, vendar za začetnika bo več kot dovolj. Z njim lahko ustvarjate prave umetnine. Program se lahko uporablja na sistemih Windows, Mac in Linux.

Minimalne strojne zahteve za Blender so za današnje čase precej dosegljive: 300MHz procesor, 2 GB RAM, 20 MB prostega prostora in OpenGL grafična kartica z 128 MB RAM-a. Prav tako boste potrebovali miškin tretji gumb, za manipulacijo s 3D delovnim prostorom. Čeprav so priporočila glede strojne opreme nekoliko višja, pa k sreči le ta niso nujna.

In kaj vse lahko postorite s tem orodjem?

Zagotovo ob prvi uporabi ne boste sposobni ustvariti »Picassojeve« umetnine, ampak nekje je treba začeti. Z dovolj časa in trdne volje, proučevanjem tutorialov in splošnim igračkanjem z miškinim kazalcem, boste čet čas prav gotovo ponosni na svoje umetnine. Morda pa boste kaj kmalu ustvarili grafiko za svojo prvi 3D igro.

Znotraj samega paketa, se nahaja tudi seznam tehničnih značilnosti. 3D modeliranje, teksture, učinki delcev (kot sta dim in voda), simulacije, animacije, nelinearno urejanje (vključno z zelo naprednim video urejevalnikom za 3D in ne 3D projekte). Če želite izvedeti kaj še ponuja novi Blender, si oglejte spodnji video.

Po prenosu programske opreme Blender vam priporočamo, da se najprej seznanite z samim vmesnikom in bližnjicami na tipkovnici. Za to so vam na voljo priročna PDF navodila, ki jih lahko snamete in natisnete. Seveda vam svetujemo, da si naložite tudi nekaj dodatnih materialov, ki vam bodo pomagali pri delu, kot je Blender-jeva 3D knjiga, katere prvih nekaj poglavij govori o osnovah modeliranja.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več