Računalništvo, telefonija
27.05.2008 10:59

Deli z drugimi:

Share

Bi poljubili neznanca na nogometni tekmi?

Slednja novica/raziskava sicer ne spada neposredno v računalniško panogo, a jo bomo, ker jo je izvedla evropska podružnica Canona in ker smo hudomušne volje, vseeno na ogled postavili tudi na našem portalu.

Če bi o zmagovalcu tekmovanja UEFA EURO 2008 odločala čustvenost navijačev, bi namesto Nemcev, Italijanov ali Francozov 29. junija pokal morali dvigniti Švedi. Tako je namreč pokazala neodvisna raziskava, ki jo je naročil Canon Europe.

Narod, ki je rodil ledeno hladnega selektorja Svena-Gorana Erikssona in vrhunskega strelca Henrika Larssona, ima najbolj strastne navijače, je pokazala Canonova raziskava. Izsledki raziskave, ki so Švede povzdignili na vodilno mesto, so naslednji: 88 odstotkov švedskih navijačev je objelo in poljubilo neznanca na nogometni tekmi, 95 odstotkov pa jih je dejalo, da je nogomet edina priložnost, ko se popolnoma prepustijo čustvom. Na drugem mestu so Norvežani, sledijo jim še Belgijci in Britanci (celoten seznam je na koncu sporočila).

Francoski navijači, ki so v zadnjih desetih letih okusili naslov svetovnega in evropskega prvaka, so med najbolj zadržanimi v Evropi, saj je samo malo več kot polovica (60%) priznala, da je objela in poljubila neznanca, ko so bila čustva na vrhuncu. Evropsko povprečje je namreč 77 odstotkov, najmanj pa je možnosti, da vas poljubi portugalski navijač (43%).

Peter Marsh, direktor raziskovalnega inštituta Social Issues Research Centre (SIRC), je ob tem dejal: “To je ena največjih raziskav evropskih nogometnih navijačev v zadnjih letih. Izpostavlja strast in čustvenost, povezano z nogometom, ter pozitivno vlogo, ki jo biti navijač igra v življenju milijonov Evropejcev. Medtem ko je na lokalni in nacionalni ravni med navijači čutiti veliko rivalstva, smo presenečeni nad dejstvom, da nogomet združuje ljudi različnih družbenih slojev po vsej Evropi in drugje.”

Canon Europe, uradni sponzor prvenstva UEFA EURO 2008, je inštitutu SIRC naročil raziskavo čustev in vedenja navijačev po vsej Evropi, opazovanje njihovega vedenja na nogometnih tekmah v šestih državah ter anketiranje med 2.000 navijači po vsej celini.

James Leipnik, vodja korporativnega komuniciranja pri Canon Europe, je povedal: “Raziskava SIRC je odkrila nekaj zanimivosti, ki so v nasprotju s splošno sprejetimi stereotipi o evropskih nogometnih navijačih. Medtem ko izpostavlja nekaj zelo zanimivih razlik med narodi, je glavni poudarek na tem, da imajo evropski navijači veliko več skupnega, kot se zdi. Kljub jezikovnim in kulturnim razlikam govorimo isti jezik, jezik nogometa. Prvenstvo EUFA EURO 2008 se bo kmalu začelo, zato bomo evropskim navijačem dali možnost zajeti čustvenost nogometa s fotografiranjem in tiskanjem posnetkov, ki bodo ohranili njihove spomine na tekmovanja.”

Portugalski, belgijski, nemški in britanski navijači so med najpogosteje jokajočimi v Evropi, saj jih je tri četrtine priznalo, da so med nogometno tekmo jokali. Dve tretjini (66%) vseh ljubiteljev v Evropi je jokalo med ogledom tekme. Strast do nogometa je na visoki ravni po vsej celini – večina navijačev v vseh državah redno navija in vpije v javnosti (95%), več kot polovica (60%) pa jih je priznalo, da sanjajo o čudoviti tekmi.

Metodologija raziskave
Poleg osnovne kvalitativne raziskave, ki jo je SIRC izvedel v šestih evropskih državah, so navijači 17 evropskih držav prek spleta odgovarjali na vprašanja, med katerimi jih je 18 bilo povezanih z nogometnimi čustvi in strastjo. Iz teh rezultatov je bilo izračunano evropsko povprečje, vsaka država pa je bila uvrščena glede na odstopanje od tega povprečja.

Canonova lestvica čustvenosti evropskih navijačev
Švedska, Norveška, Belgija, Velika Britanija, Španija, Češka, Nemčija, Madžarska, Slovaška, Nizozemska, Švica, Finska, Francija, Danska, Poljska, Italija, Portugalska. Kvalitativna terenska raziskava je bila opravljena v naslednjih državah: Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem in v Španiji.

Ostali izsledki raziskave

— 72% Špancev in skoraj dva od treh Nemcev, Britancev, Nizozemcev in Norvežanov bi si raje ogledalo odlično tekmo kot seksalo. Celo eden od štirih Italijanov bi najbrž izbral nogomet namesto seksa.

— Najbolj obsedeni s spremljanjem nogometnih novic (prek spleta, tiskanih ali radijskih medijev) so Danci (98%), Čehi (96%) in Nemci (95%), najmanj pa Portugalci (62%) in Poljaki (72%).

— Več kot dva od treh belgijskih, finskih in švedskih navijačev izbirata prijatelje glede na nogometno ekipo, za katero navijajo.

— Ko je govora o vraževernosti, so Španci razred zase. Kar 69% jih je priznalo, da pred tekmo in po njej vedno sledijo istemu ritualu, medtem ko je evropsko povprečje 40%. Samo 27% nizozemskih navijačev dela enako.

— Švedski in belgijski navijači so najbolj goreče zagovarjali izjavo, da je nogomet najpomembnejša stvar v njihovem življenju, z njo sta se namreč strinjali kar dve tretjini vprašanih. Med vsemi vprašanimi navijači se je skoraj polovica (45%) s to izjavo strinjala, zanimivo pa je, da se je z njo strinjalo le 21% Italijanov.

Celotna raziskava je na voljo tukaj.


Prijavi napako v članku