Računalništvo, telefonija
05.04.2010 12:09
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bi grafen v bližnji prihodnosti lahko nadomestil silicij?

Je prihodnost procesorjev v grafenu?
Je prihodnost procesorjev v grafenu?

Raziskovalci ameriške univerze University of South Florida (USF) so odkrili nadvse zanimiv proizvodni proces, ki pravzaprav dokazuje, da bi lahko grafen v bližnji prihodnosti povsem nadomestil silicij pri pripravi elektronskih naprav. Inovativni proizvodni proces temelji na osnovi nikljeve podlage in kovinske površine, ki grafenu pravzaprav omogočata, da se »razporedi« na želeno mesto.

Izdelava gradnikov elektronskih komponent iz grafena – predvsem tranzistorjev – bi zagotovo pomenila naslednji veliki preskok v elektroniki in računalništvu, saj ti nimajo neželenih motenj električnih signalov, ki nastanejo pri zmanjševanju velikosti silicijevih gradnikov. To pa bi posledično pomenilo hitrejše preklapljanje, varčnost z električno energijo in manjše segrevanje.

Raziskovalci ameriške univerze USF so prepričani, da bi bilo mogoče iz grafena izdelati tudi procesorje, ki bi bili vsaj desetkrat zmogljivejši od današnjih rešitev. To pa bi posledično pomenilo, da bi lahko Moorov zakon ostal v veljavi še precej časa.

Na množično proizvodnjo procesorjev na osnovi tranzistorjev iz grafena pa bo žal potrebno še nekoliko počakati, saj trenutno obstajajo določene tehnološke omejitve, ki močno dražijo proizvodni proces. To naj bi se po prepričanju raziskovalcev iz univerze USF zgodilo najkasneje do leta 2015.


Prijavi napako v članku