Strojna oprema
17.07.2008 08:55
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AVL – mobilna avtonomna varnostna rešitev

“Advanced Video Lanes” ali kratko AVL, plod slovenskega znanja, je visokotehnološka varnostna nadzorna naprava, ki omogoča avtomatski nadzor večjih prostorov, kot so skladišča, proizvodne hale, večji trgovski centri, garažne hiše, bencinske črpalke in podobno. AVL je v bistvu premična nadzorna enota, ki se premika po vodilih na stropni konstrukciji ter brezžično pošilja zvok in sliko iz varovanega objekta v nadzorni center.

AVL nadalje omogoča varnostne obhode objekta ter veliko bolj fleksibilen nadzor varovanega območja, v primerjavi s statično nameščenimi nadzornimi kamerami! AVL deluje tudi v primeru izpada električne energije ali brezzične povezave.Programska rešitev AVL-a je podlaga za novo generacijo varnostnih nadzornih centrov in varnega prenosa podatkov.

Osnovna funkcija AVL-a v vsakem trenutku omogoča varnostnikom v nadzornem centru oceno varnostne situacije na objektu varovanja! Ob tem lahko sistem ves čas avtonomno deluje in morebitne spremembe varnostne situacije sporoča tudi sam.

Do sedaj se je nadzor oziroma varovanje prostorov izvajalo s statično nameščenimi video kamerami. Te so snemale dogajanje iz vedno enakega, točno določenega mesta in pošiljale sliko v (lokalni) varnostni nadzorni center. Za popoln video nadzor v objektih je bilo potrebno namestiti dovolj veliko število video kamer vsaj za zagotovitev pokritosti najbolj ranljivih točk. Kljub temu je vedno ostalo veliko nepokritih kotov, kamor statične kamere niso segle.

Advanced Video Lanes sistem pa kameri omogoči gibanje v prostoru in ponuja možnost pokrivanja veliko večje površine s samo eno kamero. Tako odstrani veliko stalnih kot trenutnih mrtvih kotov, ki se jim pri varovanju samo s statičnimi kamerami ne moremo izogniti. AVL podatke pošilja v nadzorno varnostni center ne glede na njegovo oddaljenost. Poleg tega ima premična enota AVL zmožnost beleženja in shranjevanja podatkov in dogodkov tudi, ko sta prekinjeni brezžična komunikacija in električni tok.

S sistemom AVL lahko varnostnik v nadzorno kontrolnem centru iz enega mesta nadzira enega ali več varovanih objektov preko AVL-ove programske opreme. Ob vseh do sedaj naštetih lastnostih pa AVL pomeni tudi velik prihranek pri stroških varovanja. Hitri izračun varovanja enostavnega objekta pokaže, da ob uporabi že enega samega AVL sistema podjetje v treh letih prihrani tudi do 200.000 EUR.

Vse to je možno zaradi zmanjšanja potrebnega števila varnostnikov in statičnih kamer vključenih v obstoječi način varovanja. Ob primernem načrtovanju varovanja bolj zahtevnih objektov z uporabo AVL sistemov so prihranki lahko še višji.

AVL je sestavljen iz vodil, ki so nameščena na strop varovanega objekta v poljubni dolžini in premične enote. Slednja je sestavljena iz varnostno nadzorne kamere, on-board računalnika, zvočne enote za sproženje audio alarma, brezžične naprave, ki omogoča komunikacijo in sistemom, ki se poveže z varnostno centralo na varovanem objektu in tako omogoča povezavo AVL-a z različnimi varnostnimi senzorji nameščenimi na objektu (npr. protipožarni senzorje, senzorje za detekcijo gibanja,…). Tako predstavlja AVL enega najsodobnejših varnostnih sistemov, saj nudi veliko večji nivo fleksibilnosti, kot ga omogočajo sedanje varnostne naprave. Ker je AVL nameščen pod strop varovanih objektov, ima varnostnik nadzor iz “ptičje perspektive”, pomikanje po tračnicah pa mu omogoča nadziranje celotnega prostora in popolno odstranitev prej omenjenih “mrtvih kotov”.

Celotno vodilo je lahko iz spodnje strani zakrito s polkrožnim profilom iz refleksijskega stekla tako, da opazovalec ne more ugotoviti pozicije premične enote AVL varovalnega sistema. Prav tako je vodila možno namestiti tako v ravni kot v krožni različici , kar omogoča izvedbo proge v poljubni obliki. Do določene mere je možno tudi prilagajanje vodil nivoju stropa.

Programska oprema omogoča takojšen dostop do AVL-a preko varne širokopasovne internetne povezave. S tem omogoča dostop do video zapisov s kamere in enostavno krmiljenje premične enote preko igralne palice – “joysticka”. Nadalje programska oprema omogoča poljubno nastavitev obhodenj in akcij, ki se bodo izvedle v določenih točkah na vodilih v točno določenih časovnih okvirih.

Možne so tudi posebne aplikacije AVL-a, kot so namestitev različnih senzorjev, ki nadzorujejo dogajanje v človeku nevarnem okolju (senzorji merjenja določenih plinov, radiacije, strupenih snovi, …).


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več