Prenosni računalniki
06.05.2012 12:11

Deli z drugimi:

Share

Asusovi “Ivy Bridge” prenosniki že v prodaji

Asusovi novi prenosniki bodo s procesorji družine Ivy Bridge prave male pošasti.
Asusovi novi prenosniki bodo s procesorji družine Ivy Bridge prave male pošasti.

Nova generacija Intelovih procesorjev je že med nami. Govora je o prvih 22 nm procesorjih, kar je največji skok na področju miniaturizacije v zadnjih 10 letih (40% v primerjavi z generacijo procesorjev Sandy Bridge). Procesorji so pri istih voltažah tudi do 40 odstotkov hitrejši, medtem ko so pri standardnih taktih veliko bolj ekonomični. Procesorji koristijo novo Intelovo HD4000 integrirano grafiko, ki je dvakrat hitrejša od predhodnika HD3000 in trikrat hitrejša od HD2000 in se trenutno uporablja v večini novih prenosnikov, ki temeljijo na Intelovi platformi. Skratka novi procesorji prinašajo vse, kar se je od njih dejansko tudi pričakovalo.

Med prvimi modeli opremljenimi z novimi procesorji je tudi Asusov prenosnik namenjen igranju zahtevnih iger G75 ter multimedijska prenosnika N56 in N76. Procesor vgrajen v omenjene prenosnike nosi oznako i7-3610QM, ima 4+4 jedra in je hitrejši od vseh procesorjev prejšnje generacije ter nekje v sredini seznama Ivy Bridge procesorjev i7. Sredi maja bo komercialno dostopen tudi procesor i5-3210M, ki bo imel 4 jedra, njegova zmogljivost pa bo optimalna rešitev za večino povprečnih uporabnikov. Asus bo v svoje prenosnike vgradil tudi namenske grafične kartice GT 630M, GT 650M, GTX660M, GTX670M in GTX670M, ki spadajo v prvo in drugo kategorijo, natančneje v »gaming« in »performance« segment mobilnih grafičnih kartic. Vse so izdelane v 28 nanometrskem proizvodnem proces, tako da imamo v prenosniku ogromen preskok v smislu miniaturizacije, ki vključuje tako procesor kot grafično kartico.

Asus se je z novimi prenosniki pridružil tudi novem trendu vse večjih ločljivosti pri prenosnih računalnikih, zato so odslej tudi 15,6 palčni prenosniki opremljeni s polno HD ločljivostjo, prav tako pa njihovi zasloni vsebujejo antiglare tehnologijo z veliko horizontalno vidljivostjo. Kar se tiče oblikovanja, je serija ROG povsem tradicionalna in zagotovo ni več mesta za nadaljnje izboljšave, to pa zato ker so pri Asusu našli ustrezno ravnotežje med stabilnostjo in mobilnostjo ter klasično estetiko, agresivnostjo in razumno ceno. Kar se tiče serije N, je ta precej dodelana. ASUS je namreč na razvoju dizajna delal kar tri leta, v največji meri pa lahko pohvalimo kakovostne materiale vgrajenih materialov, kar še posebej velja za tipkovnico in samo ohišje. Čeprav je nova Intelova platforma idealna za ultra prenosnike, pa bodo imeli Asusovi modeli še naprej standardne dimenzije, to pa predvsem zaradi vgradnje zmogljivih grafičnih kartic in navdušujočih zvočnikov. Vsi Asusovi prenosni računalniki so na voljo s standardno 24 mesečno garancijo ter globalno “Pick Up & Return” storitvijo za končne uporabnike.

Vas zanima več iz te teme?
Asus prenosni računalniki

Prijavi napako v članku