Računalništvo, telefonija
31.05.2016 06:39
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot pomočnik, ki lahko nadomesti človeka

Družinski robot Asus Zenbo je vsestransko uporaben in relativno poceni.
Družinski robot Asus Zenbo je vsestransko uporaben in relativno poceni.

Miniaturne robote najdemo tako rekoč že na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Ti bi lahko kaj kmalu tudi nadomestili hišne ljubljenčke ali celo družinske člane, prijatelje ali partnerje. Pomemben korak v tej smer nedvomno predstavlja družinski robot Zenbo, ki ga je podjetje Asus pripravilo za letošnjo računalniško konferenco Computex 2016.

Hišni robot Asus Zenbo je zmožen tako interakcije z ljudmi kot samostojnega gibanja po stanovanju. Da je ta prijaznejši za ljudi, so ga inženirji podjetja Asus opremili s tabličnim računalnikom, ki dejansko nadomešča obraz, vanj vgrajena spletna kamera pa poskrbi za zajem fotografij in videoposnetkov ter njihovo objavo. Z novostjo se lahko seveda upravlja kar z uporabo glasu, kar bodo znale ceniti predvsem starejše osebe v primeru potrebe po klicu na pomoč.

Robot Asus Zenbo nam bo prišel v poštev tudi pri upravljanju z združljivimi domačimi pametnimi napravami, kot so pametne svetilke, pametni alarmni sistemi in še mnogo več. Novost je za nameček še relativno poceni, saj bo Asus zanj v Združenih državah Amerike zahteval preračunano zgolj 540 evrov. Programerji bodo lahko s pomočjo namenske programske opreme zanj pripravili nove in ustvarjalne možnosti za namene izboljšanja kakovosti življenja v domačem okolju.


Prijavi napako v članku