Procesorji
20.08.2022 17:04
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Astronomska poraba elektrike za procesorje Intel Raptor Lake

Image by Bruno /Germany from Pixabay
Image by Bruno /Germany from Pixabay

Procesorji Intel 13. generacije bodo po mnenju mnogih poznavalcev dejansko predstavljali evolucijo procesorskih jeder Alder Lake. Ti bodo namreč temeljili na osnovi 10-nanometrske tehnologije, imenovane »SuperFin«, a bodo precej zmogljivejši v primerjavi z obstoječimi modeli, in sicer za okoli 20 odstotkov. To pa bo zagotovo razveselilo tudi zdaleč najzahtevnejše uporabnike.

Podjetje Intel naj bi procesorje Raptor Lake predstavil kmalu. To naj bi se zgodilo med 27. in 28. septembrom letos, in sicer v okviru konference, ki se bo odvijala v kalifornijskem mestu San Jose. Tu dejansko bo šlo za konferenco, ki bo v večji meri namenjena razvijalcem. Podjetje Intel pa naj bi ta dogodek izkoristilo za predstavitev njegovih procesorjev 13. generacije. V prodajo pa naj bi procesorji Intel Rapor Lake zašli 17. oktobra letos. Ti bodo sprva na voljo le na izbranih trgih širom sveta, najkasneje do konca leta pa naj bi ti zašli še na druge svetovne trge.

Pričakovanja glede novih procesorjev Intel Raptor Lake so visoka. Ti bodo namreč uporabljali zmogljiva procesorska jedra P-Core (Performance Core), ki bodo temeljila na osnovi zgradbe Raptor Cove. Poleg teh bodo seveda uporabljena tudi energijsko varčna procesorska jedra E-Core (Efficiency Core). Najzmogljivejši model naj bi bil opremljen s 24 fizičnimi sredicami (8 P-Core in 16 E-Core) in 32 procesorskimi nitmi. Najvišja frekvenca novincev naj bi znašala celo prek šest gigahercev. To bo omogočala tehnologija Digital Linear Voltage Regulator (DLVR).

Temu primerna pa bo seveda tudi poraba električne energije. Glede na spletne govorice naj bi najzmogljivejši procesor Raptor Lake-S družine Core i9 pri polni obremenitvi porabil do 350 vatov električne moči. Najzmogljivejši procesor zdajšnje generacije Core i9 družine Alder Lake pa porabi »zgolj« 241 vatov. Temu primerni bodo seveda morali biti napajalniki. Poraba bi se namreč lahko na trenutke še dodatno povzpela pri delovanju, saj bo novi Core i9-13900K deloval na frekvenci 5,8 gigahercev. To mu bo dejansko omogočala napredna tehnologija Max Boost Clock.

Za nove procesorje Intel Raptor Lake bodo seveda na voljo tudi povsem nove osnovne plošče, opremljene s povsem novimi sistemskimi nabori Intel Z790. Te bodo privzeto podpirale hitro podatkovno vodilo PCI-E 5.0 M.2 za pogone Solid State. Tu seveda ne bo manjkala niti podpora za hitro grafično vodilo PCI-E 5.0 x16 in še boljša podpora za sistemske pomnilnike DDR5. Nove procesorje Intel Raptor Lake-S bo seveda mogoče uporabljati tudi v navezi z osnovnimi ploščami s sistemskimi nabori Intel družine 600. Za to bo treba le posodobiti strojno kodo BIOS.

Podjetje Intel naj bi sprva ponudil v prodajo tri modele novih procesorjev, in sicer Core i9-13900K, Core i7-13700K in Core i5-13600K. Skupaj z njimi bodo kot že omenjeno na voljo tudi osnovne plošče s sistemskimi nabori Intel Z790. Cenejše osnovne plošče s sistemskimi nabori H760 in B760 pa bodo upornikom osebnih računalnikov na voljo šele na začetku naslednjega leta.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

LeanIX SI d.o.o.

Mala ulica 5, 1000 Ljubljana,
Tako kot mnogi tehnološki trendi je tudi programska oprema kot storitev (SaaS) vstopila v področje najbolj uporabljenih besed, ki pa lahko marsikoga zmede. SaaS ponuja zanimivo alternativo ... Več