Računalništvo, telefonija
08.06.2011 06:04
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Applov Lion, iOS 5 in iCloud na zmagoslavnem pohodu

Applov Lion, iOS 5 in iCloud na zmagoslavnem pohodu
Applov Lion, iOS 5 in iCloud na zmagoslavnem pohodu

Podjetje Apple je na junijski konferenci World-Wide Developer Conference (WWDC) predstavilo kar nekaj novosti, o katerih se je že dalj časa pisalo na svetovnem spletu. Glavni zvezdi letošnje spomladanske konference WWDC sta bili storitev računalništva v oblaku iCloud in nova različica operacijskega sistema MacOS X. Tu seveda ne gre spregledati pete različice mobilnega operacijskega sistema iOS.

Na konferenci WWDC je bil v središču pozornosti najprej operacijski sistem MacOS X 10.7 Lion. Ta v primerjavi s predhodnikom pričakovano prinaša bogato paleto novosti. Uporabniki osebnih in prenosnih računalnikov bodo zagotovo najbolj navdušeni nad funkcionalnostjo AirDrop. Ta omogoča enostavno deljenje podatkov preko omrežja Wi-Fi s funkcijo “povleci in spusti” (drag & drop). Operacijski sistem Mac OS X 10.7 Lion se lahko pobaha še z uporabnimi funkcionalnostmi kot so Auto Save, Versions, Resume in Mail 5. Funkcionalnost Auto Save poskrbi za samodejno shranjevanje dokumentov med njihovim »ustvarjanjem«, medtem ko uporabna funkcionalnost Versions v primeru napake omogoča priklic prejšnjih samodejno shranjenih različic dokumentov. Peta različica programa Mail je bogatejša za nekoliko izboljšano podporo združevanju sporočil e-pošte v teme. Zelo zanimiva je še funkcionalnost, ki zagotavlja delovanje vseh aplikacij v celozaslonskem načinu ter Mission Control, v katerega se vstopi s kretnjo in omogoča upravljanje z odprtimi okni. Operacijski sistem MacOS X 10.7 Lion bo naprodaj v juliju. Za povsem prenovljeni sistem bo potrebno odšteti, verjeti ali ne, zgolj preračunanih 21 evrov.

Obiskovalci konference WWDC so bili pričakovano navdušeni tudi nad oblačno storitvijo iCloud. Nova storitev je pisana na kožo uporabnikom računalnikov Mac. Ta bo namreč omogočala sinhronizacijo podatkov med različnimi napravami, vključno z osebnimi in prenosnimi računalniki z nameščenim operacijskim sistemom Windows. Samodejna sinhronizacija bo poskrbela za deljenje slik, kontaktov, koledarjev, elektronke pošte in drugih podatkov. V oblaku bodo slike dosegljive 30 dni, pri čemer se bodo vse shranile še na računalnik. Če boste želeli slike obdržati na mobilni napravi, jo bomo morali prestaviti iz albuma Photo Stream v aplikacijo Photos. Storitev iCloud bo namenjena še za ustvarjanje dokumentov, predstavitev, preglednic in drugih dokumentov. Na voljo bo namreč pisarniška zbirka Documents, ki bo vključevala Pages, Numbers in Keynote. Najlepše pri oblačni storitvi iCloud je zagotovo to, da imajo uporabniki brezplačno na voljo kar pet gigabajtov prostora.

Nič manj zanimiva ni bila predstavitev mobilnega operacijskega sistema iOS 5. Za prenovo sistema opozoril se je podjetje Apple zgledovalo po mobilnem operacijskem sistemu Android. Medtem ko je njegov predhodnik lahko opozorila pošiljal le preko kratkih sporočil SMS, je novi opozorilni sistem lociran v zgornji vrstici. To pomeni, da se bo središče za opozorila prikazalo šele tedaj, ko bomo navzdol potegnili zgornjo vrstico, kjer se sicer nahaja ura ter stanje baterije in signala. Mobilni operacijski sistem iOS 5 je pričakovano tesno povezan z družabnimi omrežji. Med vsemi je najbolje podprt Twitter, saj bo objave na zid mogoče pošiljati iz vseh aplikacij, ki bodo to podpirale. Apple je v mobilni operacijski sistem iOS 5 dodal še kretnje za boljše upravljanje z večopravilnostjo in kopico bolj ali manj pomembnih novosti. Ker je Applovih novosti izjemno veliko, vam priporočamo ogled posnetka konference WWDC, ki je na voljo na spletnem naslovu http://goo.gl/9mzqe.


Prijavi napako v članku