Računalništvo, telefonija
24.12.2009 08:40

Deli z drugimi:

Share

Apple v letu 2009 posloval kot še nikoli

Steve Jobs je s poslovanjem podjetja lahko zadovoljen.
Steve Jobs je s poslovanjem podjetja lahko zadovoljen.

Apple

je z poslovanjem v letu 2009 lahko zelo zadovoljen, saj so kar v treh četrtletjih zabeležili svoje rekordne prihodke. Ob koncu leta je njihov bančni račun težak kar 36 milijard dolarjev (25 milijard evrov). Tako dobro poslovanje pa so ustvarili kljub temu, da se je bil njihov prvi mož Steve Jobs zaradi težav z zdravjem prisiljen od januarja pa vse tja do julija umakniti iz podjetja. mimogrede so njegove težave z zdravjem bile nekoliko hujše kot najprej omenjena hormonska neuravnovešenost, saj je moral iti na presaditev ledvic.

Leto 2009 je prineslo nekaj osvežitev Applove strojne in programske opreme. Na področju programske opreme smo dobili Mac OS X 10.6, posodobljen iTunes verzije 9 ter nekoliko izboljšan iPhone OS z dodanim »kopiraj-prilepi« in še čim. Pri strojni opremi je potrebno omeniti prihod mobilnika iPhone 3GS.

Cvetela je tudi njihova spletna prodajalna App Store. Na slednji so namreč pred kratkim zabeležili že kar 100.000 različnih aplikacij. Čeprav so s svojo spletno prodajalno lahko zelo zadovoljni, pa so se morali spopasti tudi z nekaterimi težavami, povezanih z njo.

Burno leto je Apple imel tudi na pravnem področju. S podjetjem Psystar so imeli dlje časa težave zaradi njihovega nezakonitega nameščanja Applovega operacijskega sistema Mac OS X na računalnike, ki jih ni izdelal Apple. Z njimi so v letošnjem letu z njimi dosegli tudi pravno poravnavo. Težave pa imajo tudi s podjetjem Nokia, ki jih toži zaradi kršenja patentov za njihove zaščitene tehnologije.

Leto 2009 je tako bilo za Apple kljub recesiji precej uspešno in marsikdo verjame, da bo leto 2010 še boljše. Zaenkrat je delež uporabnikov Applovih računalnikov še vedno precej manjši od Microsoftovega in ravno na tem področju se zdi, da morajo v prihodnje še marsikaj postoriti.


Prijavi napako v članku