Računalništvo, telefonija
13.09.2012 10:47

Deli z drugimi:

Share

Apple s tožbo nad poljskega trgovca z živili

Applove tožbe nimajo nobenih meja!
Applove tožbe nimajo nobenih meja!

Kalifornijsko sodišče je z obsodbo Samsunga konkurenčnemu podjetju Apple dalo nov zagon. Ta namreč vlaga tožbe s še večjo vnemo kot doslej. Najnovejša tožba podjetja iz Cupertina pa je presenetila praktično cel svet. To se je namreč spravilo, verjeti ali ne, celo na poljskega trgovca z živili. Tu gre za spletno trgovino, ki je računalniškega giganta razjezila tako z imenom kot logotipom. Ta se namreč imenuje »A.pl« in ima v lasti sestrsko podjetje »fresh24.pl« z logotipom v obliki zelenega jabolka.

Čeprav je vsakemu kristalno jasno, da Apple ne prodaja sadja, zelenjave in drugih prehrambnih izdelkov, je podjetje iz Cupertina na Poljskem že pričelo s pravno bitko. To je za vložitev tožbe že najelo malo vojsko najbolje plačanih odvetnikov. Ti so poljskemu patentnemu uradu (Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej) že naslovili zahtevo za preklic vseh zaščitenih blagovnih znamk, ki pripadajo podjetju A.pl. Prvo zaslišanje obeh strank naj bi poljski patentni urad opravilo že v prvi polovici septembra.

Poljski spletni trgovec z živili je medtem podjetju Apple dal jasno vedeti, da se bo proti njemu boril z vsemi pravnimi sredstvi, ki so na voljo. Poleg tega je podjetje iz Cupertina posvaril, da bo pot do končne odločitve še dolga in polna preprek. Že sama odločitev na prvi stopnji lahko s »pravniškimi triki« traja kar dolga tri leta. Po pritožbi lahko drugostopenjski organ o zadevi odloča kar dve leti. Dokončne odločitve torej prej kot v petih letih ne gre pričakovati. Če k temu dodamo še sodno varstvo, bi se lahko patentni spor med podjetjema A.pl in Apple vlekel tudi dobro desetletje.


Prijavi napako v članku