Računalništvo, telefonija
12.04.2011 15:47

Deli z drugimi:

Share

Apple pokupil večino svetovnih zalog na dotik občutljivih zaslonov

Apple predstavil iPad 2!
Apple predstavil iPad 2!

Čeprav je od uničujočega potresa in cunamija na Daljnem vzhodu minilo že več kot mesec dni, je infrastruktura na japonskem še vedno v kritičnem stanju. Zaradi pomanjkanja primarnih surovin in slabe oskrbe z električno energijo so se pričele dražiti tako elektronske komponente kot naprave. Ker je uničujoč potres na japonskem otežil dobavo na dotik občutljivih zaslonov, je Apple nemudoma stopil v akcijo in sprostil večino svojih denarnih »rezerv«. Podjetje iz Cupertina si je s to potezo, verjeti ali ne, prilastilo kar dobrih 60 odstotkov proizvodnje tovrstnih zaslonov na svetu.

S tem si je Apple zagotovil zadostno količino na dotik občutljivih zaslonov za svoj novi tablični računalnik iPad 2. Ta gre v prodajo kot za stavo. Druga generacija Applove tablice iPad je bila namreč že prvi dan deležna neverjetnega povpraševanja in tako se je zgolj v roku nekaj ur dobavljivost povečala iz dveh do treh dni na pet do sedem dni. Nekaj dni kasneje se je onkraj luže dobavljivost ustavila celo pri dveh do treh tednih.

Ker si je Apple z odlično poslovno potezo prilastil kar dobrih 60 odstotkov svetovne proizvodnje na dotik občutljivih zaslonov, nadaljnja dobavljivost tabličnega računalnika iPad 2 ni ogrožena. To seveda ne drži za izdelke konkurenčnih podjetij. Številni analitiki so prepričani, da bo poteza podjetja iz Cupertina povzročila obilico težav drugim proizvajalcem tabličnih računalnikov. Ti bodo zaradi pomanjkanja na dotik občutljivih zaslonov primorani celo v omejitev proizvodnje svojih izdelkov. Mnogi zato menijo, da se bo zaradi tega povpraševanje po tablicah iPad 2 v prihodnih dneh še dodatno povečalo.


Prijavi napako v članku