Telefoni
Operacijski sistemi
18.01.2022 14:11
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android se poslavlja od omrežja 2G

Operacijski sistem Android se počasi poslavlja od omrežja druge generacije, saj sedaj omogoča blokado uporabe tega omrežja.

Google je v najnovejši različici Androida predstavil možnost, da uporabniki izklopijo dostop do omrežja 2G zaradi varnostnih težav in boljše ravni zasebnosti.

Največja težava omrežja 2G je predvsem možen “stingray” napad, pri katerem se lahko določena naprava izdaja za radiooddajni stolp. To pomeni, da se lahko telefon, ki uporablja omrežje druge generacije, poveže s to napravo in hkrati še z zlonamernim signalom.

Z napadom, znanim tudi kot “man-in-the-middle”, lahko nepridipravi pridobijo občutljive podatke o napravah in uporabnikih, saj telefon posreduje podatke o SIM kartici (IMSI), klicani številki in trajanju klica, vsebini SMS sporočil in klicev, porabi mobilnih podatkov in zgodovini obiskanih spletnih strani. Napadalec se postavi med uporabnika (mobilni telefon) in ponudnika storitev (radiooddajni stolp).

Nastavitev za blokado dostopa do omrežja 2G je na voljo za Android 12, medtem ko prejšnje verzije te možnosti še niso imele.

Če lahko, onemogočite povezavo z omrežjem 2G
Če lahko, onemogočite povezavo z omrežjem 2G.

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Hestia Pro d.o.o.

Rakuševa ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 421 01 70

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več