Operacijski sistemi
30.12.2013 16:16

Deli z drugimi:

Share

Android proti iOS tudi v avtomobilih

Android in iOS se že več let borita za prevlado v mobilnih napravah. Do nedavnega je Android kraljeval pri telefonih, iOS pa pri tablicah. Trenutno ima Android večinski tržni delež na obeh segmentih, toda odpira se nova fronta.
Audi bo v svoja vozila namestil Android.
Audi bo v svoja vozila namestil Android.

The Wall Street Journal poroča, da bosta Google in Audi na CESu 2014 naslednji teden razkrila svoje sodelovanje pri razvoju informacijskega, navigacijskega, komunikacijskega in zabavnega sistema za avtomobile osnovanega na sistemu Android. Ta naj bi omogočal dostop do aplikacij in storitev podobnih tem, ki so na voljo za Android pametne telefone in tablične računalnike. Kolaboracija naj bi vključevala tudi NVIDIJO.

Vozniki Audijev že lahko dostopajo do Googlovih storitev v letošnjih modelih vozil. Ti že vključujejo zabavne in informacijske sisteme, ki tečejo na Nvidia Tegra procesorjih in poganjajo programe za podporo vožnji, Google Maps, Earth in druga orodja. Poleg Audijev naj bi te vključili še v Volkswagne, BMWje, Tesle in Rolls Royce, procesorje pa naj bi bilo celo možno nadgraditi v prihodnosti.

Zanimivo je, da je Apple junija na WWDC 2013 napovedal prihod iOS v avtomobile znamk Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo in Jaguar. Ti naj bi bili pripravljeni v letu 2014.

Poleg Googla in Appla so tu še Ford, ki je v zadnjih šestih letih namestil Microsoft Sync platformo v 10 milijonov avtomobilov, GM, ki bo leta 2014 ponudil modele vozil z LTE internetom in Nokija, ki je avgusta oznanila namen prodaje svojega Here Auto sistema.

Težko je napovedati kateri izmed teh sistemov bo prevladal v avtomobilih. Vsekakor pa se nam obeta še novih par let v sagi vojne operacijskih sistemov.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več