Operacijski sistemi
31.05.2015 07:54

Deli z drugimi:

Share

Android M z vsemi topovi nad iOS!

Android M bo v marsičem podoben Applovemu iOSu!
Android M bo v marsičem podoben Applovemu iOSu!

Podjetje Google je na nedavni konferenci Google I/O predstavilo naslednika operacijskega sistema Android 5.0 Lollipop, ki v marsičem posnema konkurenčni operacijski sistem iOS. Novost z oznako M namreč od uporabnika privzeto zahteva dovoljenje pri dostopu do določenih komponent mobilne naprave ali programov, kot so kamera, mikrofon, koledar, kontakti in še več. Poleg tega omogoča boljši predogled spletnih strani z možnostjo vnaprejšnjega nalaganja na osnovi zgodovine brskanj.

Med večjimi novostmi mobilnega operacijskega sistema Android M najdemo še podporo za USB-Type C oziroma USB 3.1, ki je na obeh straneh enak, kar pomeni, da nam ne bo več treba preverjati, ali je odprtina postavljena pravilno ali na glavo. Tu seveda gre izpostaviti še podporo za energijsko varčno modrozobo povezavo, poenostavljene upravljanje z glasnostjo, izboljšan sistem izmenjave informacij med aplikacijami in še mnogo več. Nič manj zanimiva ni nova možnost za prikaz večjega števila podatkov na zaslonu ob daljšem pritisku na gumb Home oziroma Domov.

Mobilni operacijski sistem Android M je trenutno še vedno v poskusni fazi in je trenutno na voljo za preizkus uporabnikom pametnih mobilnih telefonov Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 in Nexus Player. Končna različica novosti naj bi bila na voljo za prenos v letošnjem tretjem četrtletju.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku