Računalništvo, telefonija
22.02.2019 06:21

Deli z drugimi:

Share

AMD kmalu z naprednimi 7-nm procesorji

Podjetje AMD naj bi 7-nm procesorje ponudilo v prodajo že julija letos.
Podjetje AMD naj bi 7-nm procesorje ponudilo v prodajo že julija letos.

Nedavna analiza podjetja Mercury Research je pokazala, da je podjetju AMD v lanskem letu uspelo pridobiti kar zajeten kos tržnega deleža. V zadnjem četrtletju leta 2018 so namreč trgovci skupno prodali kar 15,8 odstotkov procesorjev AMD, kar je za več kot 2,8 odstotnih točk več kot v tretjem četrtletju leta 2018. Podjetje AMD je s tem doseglo največjo rast na področju prodaje procesorjev za osebne računalnike po tretjem četrtletju leta 2014.

Na področju prenosnih računalnikov je podjetju AMD uspelo doseči kar zavidljiv 12,1-odstotni tržni delež. Ta se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za okoli 1,3 odstotne točke. Na področju strežniških sistemov pa je podjetju AMD s procesorji EPYC uspelo doseči 3,2 odstotka tržnega deleža. To se morda zdi malo, v resnici pa je to zelo veliko, saj je tržni delež teh procesorjev AMD v lanskem letu znašal zgolj 0,8 odstotkov.

Obeti za letošnje leto so še boljši, saj naj bi podjetje AMD že julija letos ponudilo v prodajo prve procesorje Rayzen za osebne računalnike in EPYC za strežniške sisteme, ki bodo izdelani s pomočjo napredne 7-nanometrske tehnologije. Novinci bodo seveda ob precej nižji porabi električne energije nudili bistveno večjo računsko moč, ki je v današnjem času edna od ključnih lastnosti osebnih računalnikov in strežnikov. Ti procesorji bodo seveda opremljeni tudi z zmogljivimi grafičnimi enotami, ki bodo zlahka kos tudi zahtevnejšim opravilom.

Inovativni procesorji AMD izelani s pomočjo 7-nanometrske tehnologije bo sprva na voljo le za strežniške sisteme. Kljub temu so skrbi odveč, saj bodo takoj za tem na voljo tudi za klasične osebne računalnike, in sicer najprej za namizne računalnike in nato še za prenosnike.


Prijavi napako v članku