Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
30.08.2023 07:23

Deli z drugimi:

Share

Kako vas lahko umetna inteligenca razbremeni pri sestavi razporedov in urnikov?

Sestava urnikov in delovnih razporedov za zunanjega opazovalca na prvi pogled deluje enostavno, v resnici pa morajo odgovorni usklajevati številne spremenljivke. Napake lahko vodijo v neučinkovitost, nejevoljo in finančne izgube.

Čeprav smo v tehnološki dobi in sredi največjega vala digitalizacije, je v slovenskih ustanovah in podjetjih še vedno moč opaziti zastarele prakse, med njimi tudi ročno sestavljanje razporedov in urnikov. Veliko jih dnevne, tedenske, mesečne in letne razporede še vedno opravi na list papirja. Ni potrebno posebej izpostavljati, da je to izredno zamudno. Hkrati je vpleten tudi človeški faktor, kar pomeni, da obstaja pri večjih količinah podatkov vedno možnost napake.

Nekateri se poslužujejo avtomatizacijskih skript in Excel tabel, ki vsaj delno olajšajo vnašanje podatkov, zagotovo pa ne gre za visoko tehnološko rešitev. Vsaj ne na ravni, ki jo ponuja slovensko razvojno podjetje Algit d.o.o. Razvili so sistem algoritmov, ki temeljijo na evolucijski umetni inteligenci. Slednja vsem njihovim programom zagotavlja veliko mero avtomatizacije in samostojnega učenja.

Sprva so razvili rešitev iUrnik. Vgrajena umetna inteligenca je več kot 60 izobraževalnim ustanovam omogočila avtomatizacijo šolskih urnikov in pri tem upoštevala prostorsko stisko, obremenjenost učiteljev, zadovoljstvo staršev in otrok, izbirne predmete in še več kompleksnih podatkov.

»Pri pripravi urnika, pravzaprav, nisem naletela na pogoj, ki ga program ne bi mogel upoštevati! In teh na šoli z devetimi različnimi izobraževalnimi programi in s skoraj 700 dijaki ni malo!«

Katarina Novoselec, Srednja tehniška šola Koper

Iz izobraževalnih ustanov so napredovali v gospodarska poslopja. Zanje so razvili program WoShi.

WoShi – hitro, enostavno in predvsem avtomatsko razporejanje zaposlenih

Največji izziv sestavljalcev razporedov je ohranjanje nemotenega in učinkovitega delovnega urnika, kar je izjemno težak zalogaj. Že samo ena tipkarska napaka ali izostala delovna izmena lahko iz tira vrže celoten delovnik. Težave so lahko še toliko globlje v kočljivih storitvenih dejavnostih, kot je na primer zdravstvo, kjer vsaka napaka ali neustrezna razporeditev vpliva na zdravje pacientov.

Za organiziranje in vodenje delovnih urnikov ter posledično reševanje problemov zaradi bolniških staležev, nenapovedanih izostankov in neprihodov je običajno zadolžen kar cel oddelek in zahteva veliko časa. Medicinski sestri lahko na primer sestavljanje razporeda dela vzame tudi teden dni časa. Toliko dela, ki lahko razpade v le nekaj sekundah.

Program WoShi z evolucijsko umetno inteligenco ta čas krčevito skrajša. WoShi razporeja delavce glede na delovna mesta, delovne prioritete in posamezne veščine zaposlenih. Upošteva tudi delovni ritem in pravila prisotnosti.

Od vas zahteva samo prvotni vnos zahtevanih podatkov, kot na primer število zaposlenih in zahteve poslovanja. Ne samo, da bo WoShi samodejno pripravil natančen urnik za vse izmene in vrsto delovnih mest, sčasoma bo svoje podatke še dodatno izpopolnil. To je prednost vgrajene umetne inteligence, ki se uči na podlagi vnesenih podatkov.

Poleg zdravstva WoShi uporabljajo tudi v trgovinah, klicnih centrih, turizmu, varovanju in ostalih javnih službah. Deluje preko spletne aplikacije, zato je dostopen na vsaki pametni napravi.

S programom WoShi si boste skrajšali čas za izdelavo razporedov, poskrbeli za zakonsko sladnost, hkrati pa tudi dobili vpogled v nekatere ključne poslovne metrike: obremenjenost zaposlenih, število opravljenih nadur, (ne)zadovoljstvo zaposlenih in še več.

Če bi se radi prepričali, da je WoShi primeren za vaše potrebe, kontaktirajte Algit strokovnjake na info@algit.si, ki vam bodo pripravili prilagojeno predstavitev za vaše podjetje.

Več informacij o samem delovanju programa WoShi pa najdete na www.algit.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Algit.
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več