Programska oprema
20.02.2006 11:21
Posodobljeno 18 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lek z avtomatiziranom vodenjem procesne proizvodnje

V farmacevtski družbi Lek, članu skupine Sandoz, so pred kratkim implementirali novo programsko opremo za avtomatizirano vodenje šaržnih procesov. Sistemsko orodje, ki so ga razvijali skupaj s podjetjem Abit, so poimenovali @Batch in ga zasnovali optimalno glede na potrebe Lekove procesne proizvodnje farmacevtskih učinkovin. “Uvedba programske rešitve @Batch je pripomogla k večji produktivnosti, predvsem pa k boljši kakovosti, ki jo omogoča ponovljivost proizvodnih procesov. Poleg tega @Batch s preprostimi korekcijami proizvodnih receptur omogoča tudi optimizacijo proizvodnje,” ocenjuje Uroš Prosen, inženir za avtomatizacijo in energetski menedžer v družbi Lek, ter ob tem poudarja, da je glavna prednost programa @Batch njegova preprostost.

Program so implementirali v obratih kemijske proizvodnje aktivnih farmacevtskih učinkovin v Lendavi in Mengšu, in sicer v rekordnem času dobrega pol leta. Trenutno s pomočjo @Batch-a upravljajo proizvodnjo dveh ključnih Lekovih izdelkov: Klavulanske kisline, ki je ena izmed najpomembnejših komponent zdravila Amoksiklav, ter Simvastatina, učinkovine za izdelek Sandoza (Novartis).

Program je mogoče enostavno in hitro prilagoditi specifičnostim procesa, ki se od učinkovine do učinkovine lahko močno razlikujejo. V lendavskem obratu je bilo obdobje testiranja in prilagajanja zaključeno zelo hitro, že po nekaj serijah, ciljni izkoristki pa so bili doseženi že v uvajalni fazi. To je bil tudi eden od glavnih kritičnih faktorjev tveganja, na katerega so v Leku ciljali z uvedbo nove programske opreme.

Ključni razlog za uvedbo programa je bilo zagotavljanje kakovosti in s tem ponovljivosti proizvodnje, za kar so v Leku potrebovali cenovno ugodno in hkrati učinkovito orodje. Kot je pojasnil Uroš Prosen, tovrstne programske rešitve na trgu sicer že obstajajo, vendar so relativno drage in, kar je še pomembneje, največkrat preobširne in prezapletene za uporabnike. “V družbi Lek smo želeli čimbolj preprost sistem; enostaven za vzdrževanje, za razumevanje in za uporabo. Skozi faze razvoja smo v Leku namreč spoznali, da preobsežna programska oprema pogosto pomeni neobvladljivost, ki je povrhu tudi ekonomsko neupravičena, saj ni izkoriščena v celoti. Rešitev, ki ni prezapletena, pa je posledično tudi cenovno ugodnejša,” poudarja Prosen in dodaja, da gre v primeru @Batch-a po grobih ocenah približno za tretjinski do polovičen strošek sorodnih produktov, ki so trenutno na trgu.

Glavna prednost @Batcha je torej preprosta uporaba za vse sodelujoče v procesu. “Program @Batch omogoča intuitivno uporabo, odlikuje pa ga tudi všečna grafična podoba, saj smo precej časa posvetili kreiranju vnosnih ekranskih prikazov,” je povedal Prosen. Program je zasnovan tako, da je vanj mogoče vključiti tako elektronski, kot tudi digitalni podpis. Podjetju hkrati omogoča elektronski način dokumentiranja proizvodnih operacij, arhiv, zgodovino in popolno sledljivost. Pomembno je, da je integralni del sistema vodenja in proizvodnje in je sposoben interakcije z vsemi drugimi informacijskimi sistemi v podjetju.

“Program, ki je razvit v skladu z mednarodnim standardom za šaržne procese ISA S88-01, je v celoti plod domačega znanja. Ustvarjali smo ga približno eno leto, in sicer pet Abitovih razvijalcev in dva Lekova strokovnjaka. V razvoj smo vložili okoli 50.000 eurov. @Batch je maksimalno prilagojen željam naročnika in načinu dela v Lekovi proizvodnji, vendar pa je bil ustvarjen za splošen namen in je primeren tudi za za vse tiste gospodarske panoge, kjer izvajajo recepture v proizvodnem procesu, denimo v kemiji, farmaciji, petrokemiji, prehrambeni industriji, papirništvu…” je povedal Marko Mandelj, direktor podjetja Abit, medtem ko je Uroš Prosen dodal, da je sodelovanje z Abitom potekalo zelo uspešno, hitro in konstruktivno. “Abit je bilo prvo podjetje, ki je razumelo naše zahteve in pričakovanja ter se nanje zelo hitro odzivalo.” Pri Abitu načrtujejo, da bodo v prihodnje pripravili tudi prilagojeno in poenostavljeno izpeljanko @Batcha za manjše naročnike in manj obsežne procese.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več