Telefoni
10.09.2013 20:00
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi iPhone 5S: Zmogljiv in inovativen!

Pametni mobilni telefon iPhone 5S je bil skupaj z inovativnim mobilnim operacijskim sistemom iOS 7 pričakovano glavna zvezda posebne Applove prireditve. Glavna aduta novosti pa sta procesor A7, saj kot prvi nasploh ponuja polno podporo poganjanju 64-bitnih aplikacij, in bralnik prstnih odtisov.
Pametni mobilni telefon Apple iPhone 5S je upravičil vsa pričakovanja!
Pametni mobilni telefon Apple iPhone 5S je upravičil vsa pričakovanja!

Podjetje Apple je v okviru posebne konference javnosti končno predstavilo težko pričakovani pametni mobilni telefon iPhone 5S s prednameščenim mobilnim operacijskim sistemom iOS 7. Čeprav novi mobilnik v tehnološkem smislu ni nikakršna novost, je dovolj zmogljiv in inovativen, da se lahko postavi po robu vsem vodilnim izdelkom priznanih proizvajalcev pametnih mobilnih telefonov, kot sta na primer Samsung in HTC.

Nad novim Applovim mobilnikom iPhone 5S bodo zagotovo navdušeni tisti, ki pri delu potrebujejo zmogljiv mobilnik, saj je kar za tretjino zmogljivejši od njegovega predhodnika. Pametni mobilni telefon iPhone 5S je namreč opremljen s procesorjem A7, ki kot prvi nasploh ponuja polno podporo poganjanju 64-bitnih aplikacij, vgrajena grafična sredica pa nudi polno združljivost z grafično knjižico OpenGL ES 3.0. Nadvse zanimiv je tudi »koprocesor« M7, ki je zadolžen za merjenje pretoka podatkov ter ima vgrajen pospeškomer, giroskop ter celo podporo za digitalni kompas in navigacijski sistem GPS.

Čeprav se Applov pametni mobilni telefon iPhone 5S vsaj po »surovi« zmogljivosti ne more kosati s trenutno najzmogljivejšimi mobilniki, je nameščen mobilni operacijski sistem iOS 7 vsaj korak pred konkurenco. Ta namreč navdušuje s precej bolj ploščatim videzom uporabniškega vmesnika, prenovljenim vmesnikom za odklepanje zaslona, aktivnimi ikonami, bližnjicami do pomembnih nastavitev in celo možnostjo skrivanja aplikacij. Uporabnike bodo zagotovo navdušili še možnost sočasnega poganjanja aplikacij, prenovljen koledar, prenovljen grafični vmesnik za zajemanje fotografij, izboljšana mobilna različica spletnega brskalnika Safari in možnost samodejnega razvrščanja fotografij glede na lokacijo. Digitalna »asistentka« Siri odslej odgovarja tudi v moškem glasu, kar bo kot nalašč predvsem za nežnejši spol. Mobilni operacijski sistem iOS 7 bo sicer na voljo tudi za vse novejše mobilne naprave Apple (iPhone 4+, iPad 2+, iPad mini, iPod Touch peta generacija), in sicer od 18. septembra naprej.

Preostala strojna oprema pametnega mobilnega telefona Apple iPhone 5S prav tako ni od muh, saj obsega dva gigabajta sistemskega pomnilnika, vgrajeni pomnilnik do kapacitete 64 gigabajtov, izboljšan modem za mobilno omrežje 4G/LTE in celo bralnik prstnih odtisov Touch ID, ki je vgrajen neposredno v gumb »domov«. Za zajem fotografij je na voljo digitalni fotoaparat ločljivosti osem milijonov točk, ob zmanjšani vidljivosti pa bosta na pomoč priskočili dve bliskavici LED s tehnologijo True Tone za kakovostnejše in bolj naravne posnetke. Pametni mobilni telefon Apple iPhone 5S je v primerjavi s predhodnikom opremljen še z nekoliko zmogljivejšo baterijo, ki zagotavlja do 10 ur deskanja po spletu z vključeno povezavo 4G/LTE ali pogovorov v omrežju 3G oziroma do 40 ur predvajanja glasbe ali do 250 ur v pripravljenosti.

Pametni mobilni telefon Apple iPhone 5S bo naprodaj z ohišji v sivi, črni in celo zlati barvi. Novost bo na voljo v treh različicah, in sicer s 16-, 32- in 64-gigabajtnim vgrajenim pomnilnikom. Ponudniki storitev mobilne telefonije onkraj luže bodo najcenejšo inačico pametnega mobilnega telefona Apple iPhone 5S ob dvoletni vezavi vrednotili na preračunanih 150 evrov, 32-gigabajtno na preračunanih 225 evrov in najzmogljivejšo 64-gigabajtno na preračunanih 300 evrov. Novost bo naprodaj že 20. septembra, in sicer v ZDA, Avstraliji, Kanadi, Kitajski, Franciji, Nemčiji, Japonski, Singapurju in Združenem Kraljestvu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več