Obvestila podjetij
24.03.2021 17:03

Deli z drugimi:

Share

Vključite 2FA na vašem Facebook profilu

Ne glede na vedno več opozoril, da lahko hekerji prevzamejo nadzor nad Facebook računom, če nimate dovolj močnega gesla in vključene dvofaktorske avtentikacije, se prevzemi še vedno dogajajo.

Zaščita Facebook računa z 2FA vam ne bo vzela več kot 3 minute!

Ne glede na vedno več opozoril, da lahko hekerji prevzamejo nadzor nad Facebook računom, če nimate dovolj močnega gesla in vključene 2FA (dvofaktorske avtentikacije), se prevzemi še vedno dogajajo. Lahko bi celo rekel, da je takšnih prevzemov uporabniških računov vedno več in potem je slaba volja, ko več ne morete dostopati do svojega Facebook profila, Twitterja… Ali pa vam hekerji nenadoma in brez vaše vednosti začnejo plačevati iz vašega PayPal računa!

Kaj je 2FA oz. dvofaktorska avtentikacija?

Pri dvofaktorski avtentikaciji govorimo o 3 prijavnih parametrih. Uporabnik se avtenticira oz. pri vstopu v sistem vpiše najprej svoje uporabniško ime (1) in geslo (2). Takoj za tem pa se sproži mehanizem, ki od uporabnika zahteva še vnos nečesa drugega, unikatnega, in sicer enkratno geslo (3), ki se lahko generira, ali preko aplikacije (mobilni avtentikator), ali preko namenske naprave (geselnik), ali geslo uporabnik prejme preko tekstovnega (SMS) sporočila.

Gre za princip avtentikacije, ki ni nič novega. Že vrsto let nazaj so s takšno vrsto zaščite začele uporabljati banke, ko ste za plačevanje računov preko spletne banke potrebovali t. i. RSA ključek ali napravo v obliki mini kalkulatorja, ki je vsako minuto generirala številko, s katero ste nato potrdili plačilo.

Danes je načinov potrjevanja več, med najbolj priljubljenimi oz. priročnimi in tudi brezplačnimi pa je seveda mobilna aplikacija Google Authenticator. Prvi korak je, da si aplikacijo naložite na svoj pametni telefon, kar lahko enostavno storite iz trgovine GooglePlay oz. Apple App Store.

Kako zaščitite svoj Facebook račun z 2FA v samo treh minutah?


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost Smart Com varnost na spletu

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več