Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
04.10.2024 07:00

Deli z drugimi:

Share

OpenAI zbral dodatnih 6 milijard evrov

Ampak pod pogojem, da v dveh letih postanejo profitno podjetje.

V zadnjem krogu pridobivanja financiranja zasebnih vlagateljev za nadaljnji razvoj AI modelov so v podjetju OpenAI zbrali 6 milijard evrov – ob ocenitvi podjetja na dobrih 140 milijard evrov. Po poročanju Financial Timesa je financiranje vodila družba Thrive Capital, ki je prav tako prispevala milijardo evrov. Neuradno je tudi znano, da naj bi podjetje Thrive sklenilo poseben dogovor, po katerem lahko naslednje leto prispeva enak delež, vendar samo, če OpenAI doseže cilje glede prihodkov.

Sredstva so poleg razvoja AI modelov namenjena tudi za prestrukturiranje podjetja v profitno organizacijo. Trenutni oddelek za profitne strategije je pod nadzorom neprofitnega oddelka za razvoj. Če podjetje v dveh letih ne bo postalo profitno, lahko vlagatelji zahtevajo povračilo svojih naložb. Med drugimi se govori tudi, da bi OpenAI lahko postal javnokoristna družba, podobno kot še eno znano AI podjetje, Anthropic.

Na dogodku je OpenAI vlagatelje tudi prosil, naj ne podpirajo konkurenčnih podjetij, kot sta Anthropic in Muskov xAI, ki je pred nekaj meseci prav tako zbral skoraj 6 milijard evrov sredstev.

Norija okoli umetne inteligence se očitno še ne umirja. Ocena vrednosti podjetja OpenAI je po mnenju strokovnjakov močno napihnjena, kar podpirajo tudi številke prihodkov. Mesečni prihodki se vrtijo okoli 300 milijonov dolarjev, letni pa okoli dobrih 3,5 milijarde dolarjev. Za naslednje leto pričakujejo prihodke v višini okoli 11 milijard dolarjev.

Velik del tega bo šlo v razvoj vedno dražjih AI modelov. Anthropic pravi, da že razvija modele umetne inteligence, ki za učenje potrebujejo milijardo dolarjev sredstev, nedaleč stran pa so modeli, ki bodo za učenje zahtevali 100 milijard dolarjev ali več.

Težava je tudi dobava elektrike. Jezikovni modeli in strežniške farme zahtevajo ogromno energije, zato je na primer Microsoft prosil za ponovno odprtje jedrske elektrarne na Otoku treh milj.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft umetna inteligenca ChatGPT


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več