Digitalizacija
Poslovne rešitve
15.07.2024 13:10
Posodobljeno 16 ur nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ste pripravljeni za implementacijo direktive NIS2?

Thales je na začetku leta objavil rezultate poročila o grožnjah podatkov, raziskavo, ki kaže neposredno korelacijo med skladnostjo organizacij z zahtevami regulatornih organov in nivojem varnosti.

Raziskava poudarja, da kar 84% organizacij, ki niso izvedle revizije skladnosti, doživlja težave pri zaščiti podatkov ali pa so nedavno bile tarča neke oblike kibernetskega napada. Po drugi strani pa je med organizacijami, ki so izvedle revizijo skladnosti, le 21% poročalo o kakršni koli zlorabi podatkov. Po izvedbi revizije skladnosti se je število organizacij, ki so prijavile kršitev varstva podatkov, po polovici zmanjšalo.

Neprestano smo priča pojavljanju novih regulativ, ki postajajo vse strožje in podrobneje določene. To prav tako vodi k strožjim revizijam, ki odkrivajo nove ranljivosti. Zelo kmalu bo začela veljati dolgo pričakovana in napovedana direktiva NIS2 (Direktiva o varnosti omrežij in informacij). Vse članice Evropske unije, in s tem tudi zavezanci direktive, morajo do 17. oktobra 2024 sprejeti in objaviti ukrepe za uskladitev z regulativo ter te ukrepe začeti izvajati že naslednji dan.

Kaj natančno predpisuje in kakšne obveznosti nalaga direktiva NIS2? Čeprav se o direktivi piše že mesece, velja temeljito preučiti gradivo.

Kaj določa NIS2 in na koga se nanaša?

NIS2 je pravna ureditev, namenjena vzpostavitvi varnostnih standardov za zaščito kritične infrastrukture po vsej Evropski uniji. Z implementacijo direktive NIS2 v nacionalno zakonodajo želi Evropska komisija povečati raven kibernetske varnosti znotraj EU in spodbuditi večje mednarodno sodelovanje v boju proti kibernetskim napadom.

Čeprav formalno velja od 16. januarja 2023, morajo države članice EU smernice direktive izvajati šele od oktobra 2024. 17. oktobra morajo javno objaviti ukrepe za uskladitev z direktivo. Ocenjuje se, da bo direktiva neposredno vplivala na približno 160.000 tisoč subjektov pri izboljšanju njihovih varnostnih ukrepov.

Zakaj NIS2, če že obstaja NIS?

Prva verzija regulative, NIS, je bila sprejeta leta 2016. Ta regulativa se je v veliki meri zanašala na diskrecijsko pravico posameznih članic in je bila pomanjkljiva glede odgovornosti zavezancev. Ker nenehna digitalizacija in druge spremembe v poslovanju povečujejo pogostost kibernetskih napadov, je Evropska unija predlagala revizijo direktive, kar je privedlo do podrobnejše in strožje NIS2.

Ker razširja ukrepe in obveznosti v primerjavi s svojo predhodnico, regulativa NIS2 zajema več sektorjev in predpisuje dodatne ukrepe za upravljanje tveganj ter obveznosti poročanja o incidentih. NIS2 hkrati omogoča učinkovitejše izvajanje smernic.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
NIS2

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Exclusive Networks Slovenia d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Exclusive Networks Slovenia d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Exclusive Networks Slovenia d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več