Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
18.12.2023 16:30

Deli z drugimi:

Share

6 zanimivih Microsoftovih projektov za zaščito okolja

V zadnjih letih je vse več podjetij prepoznalo pomen trajnostnega razvoja in prispevka k ohranjanju okolja. Med takšnimi podjetji izstopa tudi Microsoft, ki ne le razvija tehnološke inovacije, ampak se aktivno posveča tudi okoljski odgovornosti.

Danes si bomo ogledali šest zanimivih Microsoftovih projektov, namenjenih varovanju okolja.

1. AI for Earth: Pametna raba umetne inteligence za varovanje okolja

microsoft ai for earth

Projekt AI for Earth je Microsoftov pobuda, ki združuje umetno inteligenco z okoljskimi raziskavami. Cilj projekta je reševanje globalnih okoljskih izzivov, kot so podnebne spremembe, ohranjanje biotske raznovrstnosti in trajnostno kmetijstvo. Microsoft zagotavlja sredstva in tehnološko podporo za raziskovalce, ki razvijajo in uporabljajo inovativne rešitve za okoljske probleme.

2. Project Natick: Podvodni podatkovni centri za učinkovitejše hlajenje

microsoft natic

Microsoftov Project Natick je ambiciozen projekt, ki raziskuje podvodne podatkovne centre. Namen tega projekta je zmanjšati ekološki odtis računalniških sistemov. Podvodni podatkovni centri izkoriščajo hladnost morske vode za hlajenje strežniške opreme, kar pomeni manjšo porabo energije za klimatizacijo in posledično zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

3. Microsoft Green: Trajnostne prakse v podjetju

microsoft is green

Microsoft Green je celovit program podjetja, usmerjen v zmanjšanje negativnega vpliva na okolje. Ta projekt zajema več ukrepov, vključno z zavezo k popolni odstranitvi ogljičnega odtisa podjetja do leta 2030, uporabo obnovljive energije in zmanjšanjem porabe vode. Microsoft si prizadeva postati podjetje, ki deluje na način, ki je odgovoren do okolja in družbe.

4. AI for Accessibility: Pomoč ljudem z okoljskimi ovirami

dostopnost za vse

Čeprav se ta projekt osredotoča na dostopnost, ima tudi pomembne okoljske implikacije. AI for Accessibility uporablja umetno inteligenco za razvoj orodij, ki pomagajo ljudem z različnimi ovirami. S tem se spodbuja socialna vključenost, obenem pa se zmanjšuje potreba po fizičnih poteh in prevozu, kar vodi v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

5. Microsoft Sustainability Calculator: Orodje za oceno vpliva računalniških virov na okolje

microsoft kalkulator

Microsoft Sustainability Calculator je orodje, ki organizacijam omogoča ocenjevanje vpliva svojih računalniških virov na okolje. Z analizo podatkov o energiji, vodi, odpadkih in emisijah ogljika lahko podjetja identificirajo področja, kjer lahko izboljšajo svojo okoljsko učinkovitost. To orodje spodbuja transparentnost in odgovornost v digitalnem sektorju.

6. Microsoft Ocean Plastic Mouse

microsoft ocean plastic mouse

Microsoftova Ocean Plastic Miška je izdelana iz recikliranega materiala, pridobljenega iz odpadne plastike, ki je sicer končala v oceanu. S tem projektom Microsoft ne le zmanjšuje količino odpadkov, temveč tudi ozavešča o pomenu recikliranja in trajnostne proizvodnje. Z nakupom Ocean Plastic Miške podjetja in posamezniki ne le izberejo kakovostno tehnologijo, temveč tudi sodelujejo v globalnem prizadevanju za čistejše oceane. S to inovacijo Microsoft sporoča, da lahko tehnologija ne le izboljšuje naše življenje, temveč tudi aktivno prispeva k varovanju našega planeta. Z vsako Ocean Plastic Miško postajamo del rešitve za bolj čiste oceane in trajnostno prihodnost.

Zaključek

Microsoft se aktivno zavzema za trajnostni razvoj in okoljsko odgovornost. Z zanimivimi projekti, kot so AI for Earth, Project Natick, Microsoft Green, AI for Accessibility in Microsoft Sustainability Calculator, podjetje ne le razvija inovacije, ampak tudi sprejema pristope k zmanjšanju svojega okoljskega vpliva. Ti projekti predstavljajo zgled, kako lahko tehnološka podjetja prispevajo k zaščiti okolja in trajnostnemu razvoju.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si
Za več informacij so vam na voljo pri GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847