Operacijski sistemi
04.06.2023 11:57
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Cortana se poslavlja, namesto nje prihaja Copilot

Microsoft je nedavno predstavil nov projekt Windows Copilot, ki dokončno naznanja upokojitev Cortane za namizne računalnike Windows. Tehnološki gigant je napovedal, da bo prenehal podpirati samostojno aplikacijo Cortana za Windows proti koncu leta 2023. Microsoft je leta 2014 predstavil Cortano kot glasovnega pomočnika za mobilne naprave Windows. Bil je njihov odgovor na Siri podjetja Apple, vendar nikoli ni dosegel njene ravni prepoznavnosti in priljubljenosti.

Skozi leta je Microsoft vztrajno krčil razvoj glasovne pomočnice in tako leta 2021 ukinil samostojno aplikacijo za Android in iOS. Podjetje jo je celo odstranilo s partnerskih naprav, kot so pametni zvočniki. Posebej za Windows je Microsoft spremenil njen status kot vgrajeno pomočnico in jo raje pretvoril v samostojen računalniški program. In v tej obliki se bomo od nje tudi poslovili konec leta.

V svojem obvestilu je Microsoft izpostavil, da bodo uporabniki še vedno imeli dostop do ‘produktivnostnih funkcij v sistemu Windows in Edge, ki imajo povečane zmogljivosti umetne inteligence.’ Posebej je omenil tudi novo verzijo Binga, ki temelji na tehnologiji GPT-4 podjetja OpenAI.

Marca pa je Microsoft predstavil orodje Microsoft 365 Copilot, ki lahko ustvarja vsebine v aplikacijah Office s pomočjo besedilnih vodil.

Nato je podjetje konec maja na svoji konferenci za razvijalce razkrilo, da namerava vključiti umetno inteligenco globoko v operacijski sistem Windows 11 s pomočjo orodja Copilot, ki bo na voljo v stranski vrstici platforme. Uporabniki ga lahko prosijo, naj izvede naloge v operacijskem sistemu, na primer spremeni ozadje računalnika, ureja fotografije ali povzame dokumente, brez potrebe po zagonu aplikacij ali iskanju določenih nastavitev. Verjetno bo Cortano pogrešalo zelo malo ljudi. Tisti, ki še vedno uporabljajo pomočnico, lahko preidejo na uporabo Copilota, ki bo kot predogledna različica na voljo za Windows 11 že ta mesec.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več