Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Fotoaparati in kamere
29.05.2023 15:15

Deli z drugimi:

Share

Dober potret osebo predstavi v najlepši luči

Odličen potret je vedno rezultat kombinacije prave tehnike in umetnikovega izraza, kar dokazujejo cenjena dela slikarskih mojstrov. Picassa ali Da Vincija, katerega portret Mona Liza je zvezda pariškega Louvra.

Enako je s portretno fotografijo. Zahteva sicer manj truda kot slikanje na platno, a iskanje pravega izraza in čustev, ki ni možno brez pristnega stika med fotografom in portretirancem, je ravno tako zlahka časovno potratno. Dober fotograf zato nikdar ne bo pozabil, da se mora osredotočiti nanj. Se z njim srečati, pogovoriti in ga skušati razumeti. Zaupa mu, kako go bo fotografiral in upošteva njegove želje. Dostikrat se pripeti, da mu med fotografiranjem postane nelagodno, zato je pogovarjanje in spodbujanje pomembno tudi v tej fazi.

Portret je lahko uspešen in dober samo, če bo portretiranec z njim zadovoljen in bo fotografija zajela njegova čustva, ki v gledalcu vzbudijo občutke in pritegne njihovo pozornost. Zato je nujno, da fotograf najde popolno kombinacijo nastavitev fotoaparata, kompozicije, kotov, osvetlitve, ozadja in drže oziroma izraza na obrazu.
Kot pri vsaki fotografski tehniki so tudi pri portretiranju poleg fotografskega tipala, med profesionalnimi fotografi so priljubljena tipala polne velikosti (full frame) s katerimi se ponašajo nekateri modeli družine Nikon Z, pomembni objektivi. Ti zato predlagajo objektive s povečavo oziroma spremenljivo goriščnico 24-70 mm (zaslonska f/2,8), saj se ni treba premikati med prilagajanjem kompozicije, ali objektive s fiksno goriščnico 85-milimetrov (f/1,2) ali celo 50 mm (f/1,8). A najbolj pomembne so veščine. Tako fotografske kot čisto osebne, predvsem zgovornost in iskrenost, s katerima lažje in hitreje s portretirancem vzpostavite stik. Delno pomaga talent in učenja, a še bolj pridobljene izkušnje.
Odličen primer učenja je fotografiranje otrok. Nikdar niso popolnoma pri miru in redko kdaj popolnoma ubogajo, ko jih prosite, da pozirajo po vaših navodilih. Preizkusite različne tehnike, različne nastavitve fotoaparata in različne kote fotografiranja, da bi ugotovili, kaj vam najbolje odgovarja in kaj daje najboljše rezultate. Ne bodite neučakani, kajti po zaslugi časa in vaj se boste počasi spremenili v odličnega portretnega fotografa.
Na uradnem kanalu Youtube Nikon Europe ljubiteljski in profesionalni fotografi najdete uporabe informacije o fotografski opremi podjetja Nikon in nasvete, s katerimi boste fotografske veščine in znanje dvignili na višjo raven. Posebej zanimiva je nova serija izrednih videov Nikon Sessions, v katerih Ricci Cher iz Nikonove šole v pogovoru z gosti razkriva, kaj je lepega v fotografiji in praktično celotnem procesu ustvarjanja »slike«. Prvo sezono sestavlja šest epizod, v katerih najboljši fotografi, učitelji fotografiranja in strokovnjaki podjetja Nikon v zabavni in poglobljeni razpravi odkrivajo tančice skrivnosti vsakič druge tematike. Od fotografiranja glasbenikov in glasbenih dogodkov, urbane in ulične fotografije ter portretov, do tehnoloških novosti in praktične umetnosti montaže fotografij.
https://files.ecetera.si/Nikon/2023/RN_4/2.png
Vabimo vas k ogledu, saj boste med drugim odkrivali napotke in nasvete, ki vam jih lahko ponudijo samo strokovnjaki in ustvarjalci z večletnimi izkušnjami. Nikar pa ne pozabite preveriti še drugih prispevkov na kanalu Nikon Europe, ki vam bodo razkrili večini tistega, kar ste vedno hoteli vedeti o fotografiji, a niste vedeli, koga bi vprašali.

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Nikon fotoaparati Nikon Z 9


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več