Računalništvo, telefonija
18.12.2007 12:07
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

e-Fotograf zmanjšuje čakalno dobo za potovalne dokumente

Slovenija je ena prvih držav na svetu, ki je uvedla biometrične potne liste, tem pa naj bi sledili tudi drugi potovalni dokumenti, na primer osebne izkaznice, vozniška dovoljenja in orožni listi. V Genisu so z namenom izboljšanja kakovosti biometričnih potovalnih in drugih osebnih dokumentov ter hitrejšega dela uslužbencev na okencih upravnih enot razvili napreden sistem e-Fotograf. Ta sistem poleg izboljšav pri zajemanju fotografij za dokumente prinaša tudi inovacije v samo delo uslužbencev. Genis je namreč razvil tudi biometrično delovno mesto, ki omogoča hiter zajem vseh osebnih podatkov na upravnem okencu, na primer podpisa, prstnega odtisa ter osebnih podatkov z obstoječih dokumentov.

“Genis je v okviru sistema e-Fotograf javni upravi ponudil optimizacijo delovnih postopkov pri sprejemanju vlog za potovalne dokumente ter uporabo najsodobnejših tehnologij pri delu na upravnih okencih,” je poudaril Stane Štefančič, direktor Genisa. “Izračunali smo, da bi z uporabo Genisovih inovacij postopek sprejemanja vloge za en potovalni dokument z današnjih 10 minut skrajšali na samo 1 minuto.”

e-Fotograf naj bi postopoma povezali z vsemi informacijskimi sistemi za potovalne dokumente, najprej s sistemom za biometrične potne liste, nato s sistemom za nove osebne izkaznice, sledila bo povezava s sistemom za izdajo vozniških dovoljenj, orožnih listov ter tujskih dokumentov. e-Fotograf bo omogočil tudi vzpostavitev naprednih storitev, na primer da lahko prosilec prek spleta sam odda svojo fotografijo, s čimer si bo prihranil obisk pri fotografu. Ob tem bodo lahko prosilci isto fotografijo uporabili za različne dokumente.

“K skrajšanju postopka bistveno prispevajo biometrično delovno mesto, ki uporablja najsodobnejše tehnologije za zajem osebnih podatkov, ter spletne storitve,” je pojasnil Štefančič.

Biometrično delovno mesto združuje ob osebnem računalniku digitalno podpisno tablico ter poseben čitalnik za zajem prstnega odtisa, črtne kode ter znakovnega zapisa z obstoječih potovalnih dokumentov. S pomočjo tipkovnice s čitalnikom kartic pa se lahko zajamejo podatki z magnetnega traku ali čipa na karticah.

Na MJU načrtujejo, da bi e-Fotograf pričel delovati že decembra letos, do konca januarja 2008 naj bi se že uporabljal za izdajo biometričnih potnih listov ter osebnih izkaznic do konca marca 2008.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10