Računalništvo, telefonija
12.02.2008 09:02

Deli z drugimi:

Share

Za promocijo tehniških poklicev je treba narediti še več

Tehnične industrije so pomemben motor gospodarskega razvoja v Sloveniji. Skupni imenovalec vseh dobrih tehnoloških rešitev, naprednih izdelkov z visoko dodano vrednostjo, je v uporabi kombinacije različnih materialov in naprednih predelovalnih tehnologij. Ključni kratkoročni problem tehničnih industrij je nepričakovano visoka inflacija, dolgoročen pa pomanjkanje kadrov, predvsem na IV. In V. stopnji, malo boljše je na VI. In VII. stopnji. Delodajalci in šolniki morajo narediti še več za promocijo tehniških poklicev. To je le nekaj ključnih poudarkov z 1. strateške konference tehničnih industrij, ki je potekala 5. februarja na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič je v uvodnem nagovoru poudaril, da je industrija, ki je izvozno usmerjena, generator gospodarskega razvoja. Ob tej priložnosti se je zavzel za oblikovanje tako imenovane razvojne koalicije, ki si bo prizadevala za boljše izkoriščanje priložnosti, večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva in izgradnjo novega razvojnega modela.

Evropske tehnične industrije v zadnjih letih dosegajo izjemno rast. Zaradi povečevanja naročil pa se kažejo nekatere omejitve pri nadaljnjem razvoju, tako v dostopnosti novih proizvodnih tehnologij in pomanjkanju ustrezno usposobljenih kadrov, kot v naraščanju cen vhodnih materialov ter vgradnji znanja v industrijske izdelke in proizvodnje. Omenjene problematike in priložnosti za nadaljnji razvoj so bile rdeča nit govorcev, strokovnjakov s področja tehničnih industrij.

Generalni sekretar ORGALIME (evropska zveza, ki zastopa kovinsko, strojno, elektro in elektronsko industrijo) Adrian Harris je predstavil razvojna prizadevanja industrijskih panog, prihajajoče spremembe in pričakovanja Orgalime pri uveljavljanju napredka na nacionalnih ravneh evropskih držav, vodilni raziskovalec na področju proizvodnih tehnologij pri Direktoratu evropske komisije za industrijske raziskave Jyrki Suominem, pa je predstavil 7. OP, mehanizem, ki ga EU uporablja kot finančno podporo pri uresničevanju prioritet razvojnega načrta TP-Manufuture.

“Zavod za zaposlovanje vlaga veliko sredstev za prekvalifikacije in dopolnilna izobraževanja brezposelnih. Žal pa pogosto kadri, ki so se udeležili posameznih usposabljanj tudi potem, ko so končali usposabljanje, niso zaposljivi. Zato je nujno, da Zavodi za zaposlovanje dobijo konkretne namige podjetij, kateri so tisti centri znanja, tehnološki centri, šole itd., ki jim strokovna javnost zaupa in ki lahko v kratkem času usposobijo ustrezne kadre. V nasprotnem primeru morajo delodajalci iskati ustrezne kadre izven Slovenije. Država mora s politiko razpisovanja šolskih programov poskrbeti, da se bo še okrepilo število vpisov na naravoslovno tehnične usmeritve”, je povedal predsednik upravnega odbora Združenja kovinske industrije pri GZS dr. Blaž Nardin.

Združenje kovinske industrije pri GZS se je ob koncu konference zavezalo, da bo prevzelo aktivno vlogo pri promociji tehničnih industrij med mladimi, aktivno pa bo sodelovalo tudi pri svetovanju Zavodom za zaposlovanje, kako kar najbolje usposobiti brezposelne za delo v omenjenih industrijah.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več