Računalništvo, telefonija
08.11.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

Dostava zdravil kar z droni

Pri ameriškem dostavnem podjetju UPS so opravili nekaj prvih testnih dostav zdravil iz lekarne do odjemalcev. Kot kaže pa čaka redne dostave z droni še dolga in trnova pot.
Dostava zdravil kar z droni
Dostava zdravil kar z droni

UBS postaja vse resnejši igralec na trgu dostav z droni. K temu pričajo številne zaveze v samem podjetju in sodelovanja z zunanjimi izvajalci na področju tehnologije dronov. Od letošnjega poletja tudi intenzivno testira polete dronov in dostavo zdravil z njimi. Pred dnevi so iz tega ameriškega podjetja sporočili, da so zaključili s prvo fazo testiranja komercialnih dostavnih poletov. Program je odobrila ameriška letalska zveza.

V program so zajeli dva avtonomna poleta drona Matternet M2. Ta je pobral paket z zdravili in ga dostavil na naslov naročnika. Dron je letel na višini približno 40 m, pri naslovniku pa se je spustil na višino priblino 7 metrov, paket pa je na tla prenesel s posebnim kablom, ki je sicer navit v posebni tuljavi v ohišju drona.

Predstavnik UBS, Kyle Peterson, je ob tem dejal, da je takšen način dostave še posebej primeren za vse tiste naslovnike, ki imajo omejene gibalne zmožnosti. Testni poleti niso bili dolgi po prevoženi razdalji, nad dronom pa je previdno bdel tudi rezervni upravljavec, ki bi prijel za krmilo v primeru težav.

Glede na besede Petersona je sklepati, da testni poleti še ne pomenijo začetka dejanske dostave z droni, temveč nek resnejši korak k prihodnjem razvoju tovrstnih dostav. Pojavljajo se tudi že številni pomisleki glede varnosti v zraku in vprašanje gneče, če se bodo za takšen način komuniciranja (dostave) odločili tudi v drugih podjetjih.

Agencija za letalstvo je načelno odobrila vse polete z droni, ki so v vidnem polju rezervnega upravljavca. UPS se je zato omejil na testiranje v bolnišničnih kompleksih, načrtujejo pa že dodaten razvoj in izboljšave. Testne dostave z dronom vsekakor niso novost. Iz leta 2016 je, denimo, znan Googlov poskus dostave burritov.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več