Programska oprema
27.02.2007 07:24

Deli z drugimi:

Share

Novi trojanec SpamtaLoad se hitro širi


Razvoj trojanca po urah …

V laboratorijih PandaLabs so odkrili veliko število e-pošte, ki vsebuje trojanca SpamtaLoad.DO. Pravzaprav je bil prisoten v do 40 odstotkih okuženih sporočil, ki jih laboratoriji PandaLabs prejmejo vsako uro.

Pandine proaktivne tehnologije TruPrevent™ so odkrile SpamtaLoad.DO brez predhodne identifikacije. Uporabniki, ki imajo nameščene te tehnologije, so tako zaščiteni ves čas.

Trojanec doseže računalnik v e-poštnih sporočilih z različnimi naslovi in besedili. Nekateri od teh so lahko:

Zadeva: “Error”, “Good day”, “hello” ali “Mail Delivery System”.

Telo sporočila:

1. Mail transaction failed. Partial message is available.

2. The message contains Unicode characters and has been sent
as a binary attachment.

Trojanec je skrit v izvršljivi priponki z različnimi imeni.

Če uporabnik zažene datoteko, SpamtaLoad.DO prikaže lažno sporočilo o napaki ali odpre aplikacijo notepad in prikaže besedilo. Na sistem naloži črva Spamta.TQ. Ta črv je narejen, da ponovno pošilja trojanca SpamtaLoad.DO na vse naslove, ki jih najde na okuženem računalniku.

“Tovrstna zlonamerna koda običajno ne pomeni konca sama po sebi. V večini primerov se uporabi za preusmeritev pozornosti varnostnih podjetij. Medtem ko združujejo svoje napore v njegovo odstranitev, kibernetični prevaranti izkoristijo priložnost, da potihoma splavijo druge zlonamerne kode. Ti drugi primerki so običajno daleč bolj nevarni,” pojasnjuje tehnični direktor laboratorijev PandaLabs Luis Corrons.

Člani družine črvov in trojancev Spamta so bili zelo aktivni v zadnjih letih. V laboratorijih PandaLabs so odkrili več valov, ki so jih povzročili člani te družine, zadnji konec novembra 2006.

“Med temi valovi se spuščajo v obtok številne različice iste družine v zelo kratkem času. Uporabniki bi morali biti pazljivi, saj bi lahko bil ta trojanec samo borec na čelu novih napadov,” zaključuje Corrons.

Vsi uporabniki, ki želijo ugotoviti, ali so njihove računalnike napadle omenjene nove ali druge zlonamerne kode, lahko uporabijo brezplačni spletni protivirusni pregledovalnik ActiveScan, dostopen na: www.pandasoftware.com/activescan. Uporabniki lahko brezplačno izvedejo popoln pregled vseh področil na svojem računalniku, za katere sumijo, da so okuženi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več