Računalništvo, telefonija
08.11.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

Električni Ford Mustang gre v korak s časom

Popolnoma električni Ford Mustang? To so besede o vozilu, ki bi si ga še pred 5 leti težko zamislili. Toda pred dnevi so na avtomobilskem šovu v Las Vegasu predstavili avtomobilski koncept Ford Mustang Lithium. Električni model tega kultnega vozila se zdi tako vse bolj resničen.
Električni Ford Mustang gre v korak s časom
Električni Ford Mustang gre v korak s časom

Gre za popolnoma električno vozilo Ford Mustang, ki se ponaša z več kot 900 konjskimi močmi. Koncept so izdelali skupaj s podjetjem Webasto, v katerem so dobavili 800 voltni baterijski sistem, ki napaja motor. Njegova moč je večja kot od vseh motorjev standardnih električnih vozil na svetu doslej.

Ljubitelji avtomobilizma pravijo, da je Ford v novi električni model vgradil skorajda vse. Medtem ko se Mustang Lithium na prvi pogled ne zdi preveč drugačen od običajnega Mustanga, ki je na voljo pri prodajalcih, je Webasto izdelal pokrov z odprtinami, skozi katere se vidi v notranjost motorja.

Kljub napredni digitalizaciji so pri Fordu ohranili preverjeni videz notranjosti avtomobila Mustang Lithium. 6-prestavna ročica je še vedno tam, pogon je na zadnja kolesa. Športno notranjost lepo dopolnjuje izjemen navor vozila. Polovična gred Ford Performance in diferencial Super 8.8 Torsen zagotavljata učinkovitejši položaj na cesti. Dober oprijem nudijo Michelinove pnevmatike Pilot Sport 4S.

Tako kot zunanjost je tudi notranjost skoraj enaka klasičnemu Mustangu, razen navpično usmerjenega 10,4-palčnega zaslona na dotik v sredinskem delu armature. Ford ni pojasnil, kaj nadzorna enota omogoča (tako kot v primeru Tesla Model S), a vsebuje štiri načine vožnje avtomobila: Valet, Sport, Track in Beast. Zadnja se sliši prav zabavno. Ker naj bi bila baterija precej majhna, že krožijo ugibanja, da Mustang cilja na moč za kratke razdalje. Vozilo naj ne bi bilo namenjeno dolgotrajnemu križarjenju po cestah.

Kot kaže, bo električna prihodnost na področju avtomobilizma kar zanimiva. Za ceno vozila in datum, ko bo na voljo tudi širši javnosti (če sploh bo), bomo morali še malce počakati, dodajajo pri Mustangu.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več