Triki in nasveti
26.12.2017 18:35
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

7 dodatkov, ki jih nujno potrebujete za svoj prenosnik

..Ste pravkar kupili ali dobili nov prenosni računalnik? Če ga želite čim bolje izkoristiti, vam bo prišel prav seznam dodatkov, za katere menimo, da so skoraj nepogrešljivi..
7 dodatkov, ki jih nujno potrebujete za svoj prenosnik
7 dodatkov, ki jih nujno potrebujete za svoj prenosnik

Olajšali vam bodo prenašanje prenosnika, prav tako pa dodali novo dimenzijo njegovi uporabi. Zlasti doma, kjer ga s pravimi dodatki lahko uporabljate kot čisto pravi namizni računalnik.

Zunanji trdi disk

Prostora za shranjevanje ni nikoli preveč. Tukaj seveda ne smete gledati samo na estetiko, ampak predvsem na uporabnost in učinkovitost, ki vam jo ponujajo raznorazni trdi diski. Nanje lahko na primer naložite vse svoje fotografije, filme, igre, glasbo, študijske datoteke in službene dokumente. Na ta način lahko tudi nekoliko sprostite prostor na disku v računalniku, ki je pri prenosnikih še posebej omejena dobrina. Kot smo pri nas že večkrat zapisali in svetovali, pa lahko zunanje diske uporabite tudi za varnostne kopije vseh pomembnejših datotek.


Če vam vaša denarnica dopušča, je dodaten prostor eden najbolj smiselnih nakupov. Seveda pri tem nimamo v mislih zgolj trdih diskov z neskončnimi kapacitetami, ampak tudi druge pomnilniške medije, kot so na primer ključi USB. Tudi ti, čeprav imajo navadno precej manj prostora, lahko zelo dobro služijo svojemu namenu. Na našem uredništvu jih na primer redno uporabljamo za hranjenje pomembnih dokumentov, saj so tudi zelo priročni za prenašanje naokoli.


Torba za prenosnik

Če boste ustrezno poskrbeli za varnost svojega prenosnika, vam bo zagotovo služil dlje, kot če vam bo popolnoma vseeno zanj. Eden prvih korakov, ki jih lahko naredite v smeri boljše skrbi, je nakup kakovostne torbe. Na ta način boste prenosnik precej lažje prenašali naokoli, lepa torba pa lahko tudi precej pripomore k vašemu osebnemu stilu. Z njo ste namreč lahko videti bolj resno in poslovno.

Ko kupujete torbo za prenosnik, imejte v mislih predvsem velikost svojega prenosnika. Druga stvar, ki jo velja vzeti v zakup, pa je tudi dodatna oprema, ki jo nameravate prenašati naokoli. Če mislite ves čas s sabo tovoriti tudi dodatno miško, trdi disk, kabel za polnjenje telefona in še kaj, potem le glejte, da ima še kakšen dodaten žep, v katerega boste vse to lahko stlačili. Ker boste imeli to torbo v lasti več let, izberite kakovostno. Material naj bo nepremočljiv, ne škodi pa tudi debela oblazinjenost, ki absorbira morebitne udarce, da ti ne prizadanejo škode vašemu računalniku, in nudi boljšo izolacijo pred mrazom in vročino. Za prenosnike namreč ni dobro, da so izpostavljeni ekstremnim vremenskim razmeram. Če ga torej nameravate jemati s sabo na potovanja v vroče ali mrzle dežele, je dobra izolacija torbe obvezen pogoj. Seveda to pomeni tudi višjo ceno torbe, a vam na koncu, ko bo vaš računalnik preživel potovanje nedotaknjen, ne bo prav nič žal.


Dodatni monitor

Glavna prednost prenosnikov je, da so prenosljivi in da jih lahko uporabljate kjerkoli. Kljub temu pa vam svetujemo, da v primeru pogoste uporabe doma oziroma v pisarni razmislite o nakupu dodatnega monitorja. Prednosti zunanjega monitorja so jasne: večja površina za gledanje filmov, videov, predstavitev in navsezadnje tudi spletnih strani. Dodatni monitor lahko uporabite tako, da “podvojite” namizje prenosnika ali pa tako, da monitorja uporabljate ločeno. Torej na enem na primer pišete seminarsko nalogo, na drugem pa gledate film (ne najbolj učinkovita kombinacija sicer).

Tako kot pri trdih diskih in torbah je izbira tudi tukaj ogromna. Pomembno je predvsem, da imate na mizi oziroma na površini, ka kateri boste uporabljali dodatni monitor, dovolj prostora in da izberete cenovno primeren monitor za svoje potrebe. Nobenega smisla nima zapravljati velikih količin denarja za monitor z naprednimi funkcijami, ki jih ne boste nikoli uporabljali. Vsekakor pa bodite pozorni na način povezovanja, da ustreza možnostim vašega prenosnika (HDMI, DisplayPort, DVI …).


Postaja s priključki

Živimo v času vse tanjših in lažjih prenosnikov, pri katerih je prisoten trend zmanjševanja števila priključkov. Novejši MacBooki imajo na primer zgolj en USB-C vhod in vhod za slušalke. Včasih so imeli prenosniki precej več priključkov, zlasti USB vhodov. Če vaš novi prenosnik nima vseh vhodov, ki jih potrebujete, potem vsekakor na seznam dodatne opreme uvrstite postajo s priključki oziroma t. i. hub. Ta poskrbi, da vam takšnih in drugačnih vhodov nikoli ne zmanjka. Nanj tako lahko na primer priklopite miško, tipkovnico, ključ USB, zunanji disk in še kaj. Pred nakupom malo pobrskajte po spletu za recenzijami tovrstnih postaj, predvsem pa bodite pozorni, da je naparava kompatibilna z vašim prenosnikim.

Slušalke

Večina prenosnikov ne ponuja ravno najbolj vrhunske zvočne izkušnje. To lahko spremenite z nakupom brezžičnih ali žičnih slušalk, ki kakovost zvoka dvignejo za nekaj stopničk. Morda se vam celo bolj splača pogledati za kakšnimi brezžičnimi Bluetooth slušalkami, saj “staromodni” vhodi za slušalke počasi izumirajo tudi na prenosnikih. Ti namreč postajajo vse tanjši, kar pomeni, da včasih zmanjka prostora za vhod za slušalke, pa tudi sicer je trend brezžičnost. Kakšne slušalke si boste omislili, je seveda odvisno od vaših želja in potreb (če jih boste uporabljali veliko, naj bodo udobne), vsekakor pa vam za nadgradnjo zvočnega sistema ni treba odšteti premoženja, saj se dobre rešitve najdejo že za nekaj deset evrov.


Digitalno pisalo

Uporabniki Applovih prenosnikov lahko na tem mestu malce zamižite, vsi tisti, ki imate prenosnik z zaslonom na dotik (Microsoft Surface Pro, Lenovo Yoga, Google Pixelbook, HP Spectre), pa morda lahko razmislite o nakupu digitalnega pisala. To vam ne bo prišlo prav le pri risanju in slikanju, ampak tudi pri upravljanju računalnika. Z njim je lažje preklapljanje med aplikacijami, pisanje hitrih zapiskov in celo igranje določenih iger. Poleg tega se lahko s takšnim pisalom precej bolj kreativno izražate tudi na prenosniku.


Miška

Verjetno se vsi strinjate, da je določena opravila precej lažje opraviti z dobro staro miško kot pa s sledilno ploščico, kajne? Na primer urejanje videposnetkov, pisanje seminarskih nalog in seveda igranje iger. Klasična miška enostavno nudi boljšo natančnost in odzivnost. Podobno kot pri slušalkah lahko tudi tu izbirate med žičnimi in brezžičnimi miškami, ki so primerne predvsem za vse tiste, ki veliko potujete. Odvisno seveda od tega, za kaj jo boste primarno uporabljali. Če jo rabite le za urejanje fotografij in videov, bo dovolj že čisto običajna miška, če ste strasten igričar, pa boste seveda raje pogledali za naprednejšimi, ki imajo dobro ergonomijo in veliko število nastavljivih tipk.


Prijavi napako v članku