Digitalizacija
13.07.2021 08:36
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 nasvetov za neprekinjeno poslovanje

Številne organizacije so se v zadnjem času znašle v položaju, ko so morale poskrbeti za normalno poslovanje, hkrati pa zagotoviti varnost svojih zaposlenih in strank.

1. Naredite načrt za neprekinjeno poslovanje (Business Continuity Plan-BCP).

V načrtu za neprekinjeno poslovanje je opisano, kako bo podjetje ostalo operativno v primeru večje nesreče ali dogodka, kot je na primer pandemija. Načrt za neprekinjeno poslovanje podrobno opisuje ukrepe, ki so potrebni za ohranitev delovanja podjetja z operativnega in finančnega vidika pred kritičnim dogodkom, med njim in po njem.

Če vas je izbruh pandemije COVID-19 ujel nepripravljene je nujno, da poskrbite, da vas tovrstni dogodki nikoli več ne bodo ujeli nepripravljene. Sestavite ekipo in pripravite načrt za neprekinjeno poslovanje.2. Sestavite ekipo za pripravljenost na izredne razmere.

Ob kakršnih koli motnjah poslovanja, na primer zaradi pandemije, morajo organizacije imeti ekipo, ki vodi postopek odločanja in vzpostavi načrt ukrepov v nepredvidljivih razmerah. Z načrtovanjem ukrepov za neprekinjeno poslovanje, bo vaša ekipa imela odlično izhodišče za pripravo organizacije za poslovanje v nepredvidljivih okoliščinah. Vseeno pa se je treba zavedati, da je vsako tveganje za vašo organizacijo lahko edinstveno. Vaša ekipa za izredne razmere ali celo ekipa za pripravljenost na pandemijo, mora spremljati uradna priporočila vladnih, zdravstvenih in drugih služb. Na podlagi teh priporočil in načrtovanja lahko vaša ekipa ugotovi, kako bo vaše podjetje prizadeto. Skladno s tem se lahko odločijo za morebitne dodatne ukrepe, potrebne za varnost in produktivnost osebja. Ekipa za ukrepanje v izrednih razmerah tako načrtuje odziv na nesrečo in poskrbi, da nihče ne bo ostal v zadregi in se spraševal, kakšni so naslednji koraki.


3. Omogočite možnost dela na daljavo.

“Delo ni kjer ste. Delo je tisto, kar naredite.”
Možnost dela na daljavo je postala bistvena za vsa podjetja. Da bi izboljšale ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ter povečale produktivnost, vse več organizacij sprejema politiko dela od doma. Omogočanje dela od doma zaradi načrtovanja neprekinjenega poslovanja postaja še toliko bolj dragoceno in pomembno. Številne (tudi velike) organizacije so napovedale, da bodo zaradi izbruha COVID-19 delale na daljavo.

Če ste pripravili politiko dela od doma, lahko vaša organizacija in neprekinjeno poslovanje delujeta tudi v primeru omejitev in zapor po vsej državi, kot je bilo na primer spomladi 2020 in na prehodu iz 2020 v 2021. Tukaj je nekaj pomembnih točk, ki jih je treba upoštevati:

  • imajo zaposleni varne prenosne računalnike, ki jih lahko odnesejo domov,
  • lahko vaša VPN rešitev oddaljenega dostopa podpira povečano obremenitev (v primeru da se večina zaposlenih poveže preko VPN),
  • imate na voljo orodja za sodelovanje, ki zaposlenim omogočajo enostavno interakcijo med seboj in s strankami (na primer rešitve za telefonske klice in videokonference, ter orodja za klepet ali skupinsko sodelovanje).

4. Bodite pripravljeni z varnostnimi kopijami v oblaku.

Pri vseh nepredvidenih dogodkih, ne glede na to ali gre za lokalni dogodek zaradi katerega je nedostopna samo pisarna, ali za odziv na pandemijo, morate paziti kje se vaši poslovni podatki ustvarjajo, shranjujejo in varnostno kopirajo. Zaradi dela od doma to pomeni, da se podatki ustvarjajo in morda shranjujejo tudi v napravah izven osrednjega poslovnega omrežja ali v oblaku. Varnostno kopiranje podatkov iz končnih točk, aplikacij v oblaku in skupnih omrežnih virov moralo biti temeljni del načrta za neprekinjeno poslovanje vsake organizacije.

Uporabnike, njihove podatke in njihovo produktivnost morate zaščititi z dobrimi in enostavno obnovljivimi varnostnimi kopijami. Kadar osebje dela na daljavo, je bolj izpostavljeno tveganjem za kibernetsko varnost, izgubljenim ali ukradenim napravam in starim dobrim človeškim napakam. Zaščitite svojo produktivnost, celovitost podatkov in neprekinjeno poslovanje tako, da uvedete rešitev za varnostno kopiranje, ki poleg strežnikov zajema tudi končne točke (prenosne računalnike) ter aplikacije in podatke v oblaku, kot je Office 365.


5. Preizkusite svoj postopek

Kako ste lahko prepričani, da boste pripravljeni, ko pride do nesreče? Preizkusite svoj postopek.
Ko vzpostavite neprekinjeno poslovanje in sestavite ekipo za pripravljenost na izredne razmere naredite pregled. Tako se boste prepričali ali vse deluje v skladu z načrtom in pričakovanji. Sredi dogodka, ki zahteva izvajanje načrta neprekinjenega poslovanja ni primerno, da ugotovite, da je nekaj pokvarjeno ali ne deluje.

Več na www.konicaminolta.si

Vas zanima več iz te teme?
Covid-19 delo od doma neprekinjeno poslovanje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več