Računalništvo, telefonija
18.02.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

3D tisk vse bolj primeren za izdelavo končnih izdelkov

.. 3D-tisk je bil v svojih začetkih namenjen predvsem izdelavi prototipov, s tehnološkim napredkom pa danes vse bolj prodira v redne proizvodne procese z namenom izdelave malih serij končnih izdelkov ..
3D tisk vse bolj primeren za izdelavo končnih izdelkov
3D tisk vse bolj primeren za izdelavo končnih izdelkov

Pomen 3D tiska je z digitalizacijo proizvodnje in s tem z industrijo 4.0 in 5.0 vse večji. Tehnologija 3D tiskanja namreč omogoča dejansko in enostavno digitalizacijo procesov ter s tem enostavno prilagajanje in personalizacijo proizvodov. Optimizacija 3D tehnologij za namen serijske proizvodnje ter izboljšani in novi materiali sta najbolj zaslužni za pomik uporabe 3D tiska iz izdelovanja zgolj prototipov na končne izdelke.

Kakovostno izdelavo tako prototipov kot malih serij izdelkov za potrebe vašega posla nudijo v podjetju DEPROMA. Tiskajo z obema industrijsko najpomembnejšima tehnologijama 3D tiska: SLS in SLA. Pričakujete lahko visoko kakovost izdelave, fleksibilnost in strokovno svetovanje na najvišji ravni. Poleg tega nudijo tudi dodelave, kot so vibracijsko poliranje, barvanje, mehanske obdelave in sestavljanje 3D tiskanih kosov ter ostalih podsestavov v končni izdelek.

Selektivno lasersko sintranje (SLS) in stereolitografija (SLA)

SLS je kratica za selektivno lasersko sintranje. Omogoča hitro, kakovostno in ugodno izdelavo plastičnih kosov in je idealna rešitev za izdelavo funkcionalnih prototipov in malih serij. Odlikujejo ga dobre mehanske lastnosti in ekonomična izdelava v segmentu maloserijskih izdelkov. Ker izdelava poteka neposredno iz 3D-modela, ni potrebno investirati v orodja, prav tako so brez dodatnih stroškov mogoče spremembe izdelkov.

Stereolitografija (SLA) je najbolj razširjena industrijska tehnologija 3D-tiska. Optimalna je za izdelavo prototipov, kjer se zahteva visoka natančnost in odlična kakovost površine, ki jo je mogoče dodatno dodelati z brušenjem in barvanjem.

Prototipni SLA kosi se uporabljajo za kontrolo in optimizacijo konstrukcije in oblike, za začetna testiranja, predstavitev in marketinške potrebe. Zaradi natančnosti in odlične kakovosti površine so primerni kot pramodeli za različne procese, kot so: vakuumski liv, RIM, peščeni liv in investicijski liv. Z novimi materiali SLA tehnologija vse bolj prihaja tudi v segment izdelave maloserijskih proizvodov.

Podjetje stremi k nenehnemu razvoju

Podjetje Deproma je bilo ustanovljeno šele konec leta 2014. Ves svoj obstoj strmijo k napredku in z uvajanjem novih tehnologij in materialov svojim strankam zagotavljajo vrhunsko storitev. S trendom uveljavitve 3D tiska v proizvodno maloserijskih izdelkov in začetnih serij izdelkov so v letu 2019 veliko investirali v nakup nove opreme. Tehnološka oprema podjetja se je povečala z novim tiskalnikom za selektivno lasersko sintranje z delovnim volumnom 340 mm x 340 mm x 600 mm, kar omogoča tiskanje večjih kosov ter večjih serij izdelkov. Kapacitete SLS opreme, namenjene zlasti maloserijskim izdelkom ter prototipom so se s tem močno povečale. Na SLA področju pa z uvedbo novega tiskalnika z delovnim volumnom 600 mm x 600mm x 500 mm poleg večjih kapacitet v streolitografiji ter možnostjo izdelave večjih kosov, lahko ponudijo tudi nov material Somos Watershed za tiskanje transparentnih kosov.

Na področju poobdelave so lani uvedli potopno barvanje s črno barvo, kar je zelo zanimivo predvsem za maloserijske SLS izdelke.

Največji ponudnik pri nas

Podjetje DEPROMA je največji in tehnološko najmočnejši ponudnik izdelave prototipov in malih serij s tehnologijo 3D tiskanja pri nas. Materiali, ki jih pri svojem delu uporabljajo so: PA2200 (poliamid 12), PA3200 GF (poliamid 12 s 30 % steklenih kroglic), EVOLVE (podoben ABSu), PERFORM (temperaturno obstojen do 268 stopinj Celzija) in WATERSHED (transparenten). Njihove stranke so večina večjih in razvojno aktivnih slovenskih podjetij, vse bolj pa so prisotni tudi na trgih Hrvaške, Avstrije in Nemčije.

Če potrebujete hitro izdelavo malih serij končnih izdelkov ali prototipov za potrebe funkcionalnega preizkušanja, kontrole konstrukcije, predstavitve ali testiranja trga, je DEPROMA (www.deproma.si) pravi naslov. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Naša naloga je enostavna: podjetjem pomagati na poti k digitalni transformaciji. Kot član SoftwareONE, vodilnega globalnega ponudnika celovitih programskih in oblačnih tehnoloških ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901