Triki in nasveti
19.04.2018 19:20

Deli z drugimi:

Share

3 triki za vse uporabnike pametnih telefonov

3 triki za vse uporabnike pametnih telefonov
3 triki za vse uporabnike pametnih telefonov

Naši pametni telefoni skrivajo nešteto zanimivih in predvsem uporabnih lastnosti, ki nam omogočajo načine uporabe za katere sploh nismo vedeli – pogosto ti niti niso novi. Vseskozi so tam, čakajo, da jih uporabimo oz. v večini primerov odkrijemo.

Recimo nekateri uporabniki ne vedo, da lahko utišajo telefon za vse razen za nujne klice ali sporočila. Drugi spet ne vedo, da lahko fotografirajo s klikom na gumb za uravnavanje glasnosti, uporabijo telefon kot povečevalno steklo, ali kot skener.

Tako zelo smo zasedeni s prenašanjem aplikacij, da spregledamo “built-in” lastnosti, ki nam lahko še kako prihranijo čas, glavobole in frustracije. Na primer, kljub slabemu signalu lahko kličemo ali pošiljamo sporočila. Kako? Preverite na tej povezavi.

Tukaj so 3 triki za vse uporabnike pametnih telefonov, ki bi si jih želeli poznati že dolgo nazaj. Na srečo še ni prepozno, da jih spoznate.

1. “Out of Office” sporočila za pametne telefone

Vsakokrat, ko smo za nekaj dni odsotni iz službe, pa naj bo to službena pot ali povsem privatna zadeva, nastavimo avtomatski e-mail odgovor, ki je koristen tako za nas kot vse, ki nas v tem času kontaktirajo. Včasih pa se zgodi, da zapustimo tudi naše domače mobilno omrežje. Morda se gibamo v gorah ali kjerkoli drugje, kjer ni signala oz. je ta slab, ali pa enostavno želimo malo “izklopiti”. Tako kot smo to navajeni pri e-malih, imajo podobno lastnost tudi pametni telefoni?

Recimo, da je temu tako: ta lastnost sicer obstaja, vendar jo bomo precej težko našli sami. Tukaj sta dva načina za Android in iOS telefona:

iPhone

Apple dotično lastnost imenuje “Automatic Reply”, najdemo pa jo v sekciji “Settings”. Tako kot pri mailu lahko nastavimo končni datum, ko se recimo vrnemo v civilizacijo in se seveda avtomatski odgovor prekine.

Android

Za Googlov operacijski sistem se lastnost imenuje “Out of Office” in deluje popolnoma enako. Na tej povezavi lahko najdete natančne informacije, kako nastaviti “Out of Office” sporočila na vašem telefonu.

2. Kako preprečiti “klice po nesreči”?

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste nekoga poklicali po nesreči kajne? To se nam je pogosteje dogajalo s telefoni s fizično tipkovnico, vendar tudi zdaj, s pametnimi telefoni na dotik, hitro pozabimo napravo odklenjeno in jo vržemo ali v torbico, žep, ali pa se celo usedemo na telefon. Če je telefon odklenjen ni nobeno presenečenje, da se recimo po nesreči pokliče nekoga iz zadnjih klicev.

Danes lahko uporabniki pametnih telefonov poskrbimo, da se nam “klici po nesreči” ne zgodijo. Poleg tega pa obstaja tudi drugi način, kako se lahko spravimo v zadrego med uporabo pametnega telefona – recimo z uporabo asistentov Siri ali Google Assistant.

Kako izključiti “Hey Siri”

Aktivacija vašega iPhona s frazo “Hey Siri” je navdušila mnogo iPhone uporabnikov. Ta “prebujevalna” fraza je sicer atraktivna, vendar samo, če smo vešči njene uporabe. Zagotovo nočete zbuditi Siri s sicer podobno frazo, ki pa ne da enakega rezultata. Ljudem se je že dogajalo, da so poklicali nekoga povsem po nesreči, samo zato, ker je Siri narobe razumela željo uporabnika. Najboljša opcija, da se izognemo takšnim in podobnim situacijam je, da enostavno izključimo Siri, ko je naš telefon zaklenjen.

Kako izključiti Google Assistant?

Tudi Google Assistant lahko izključimo in preprečimo razne neželene interakcije ali ostale aktivnosti. Kako? Preverite s klikom na povezavo.

3. Preprečite ljudem, da brskajo po vašem telefonu

Ljudje smo po naravi radovedni, včasih celo naredimo korak predaleč. Tudi tisti, od katerih to ne bi nikoli pričakovali, lahko negativno presenetijo kajne? Ne glede na to, kako zelo spoštuje vašo zasebnost, si včasih marsikdo ne more pomagati, da ne bi pogledal v vaš telefon, ko pišete sporočilo.

Najlažji način, kako preprečiti ljudem, da brskajo po vašem telefonu je, da imate napravo vseskozi zaklenjeno, prav tako pa moramo biti pozorni na to, komu posojamo telefon. Predhodni “ne-pametni” telefoni so tukaj bili nekoliko manj nevarni, kajti v večini primerov smo jih uporabljali za klicanje in pošiljanje sporočil. Danes pametne telefone uporabljamo za vse, ti pa so postali prava zakladnica naših osebnih podatkov.

Recimo že zaklenjen telefon lahko izda veliko informacij, če imamo vključene “push obvestila”. Vsakdo lahko prebere ime osebe, ki nam pošilja sporočilo, poleg tega pa še prvih nekaj vrstic sporočila. Na tej povezavi lahko preberete, kako preprečiti, da vam mimoidoči gledajo v telefon.


Prijavi napako v članku